Fl. Tănăsescu

Evident că mult mai mare interes ar fi stârnit o știre care ar fi avut un titlu despre zeci de morți şi alte zeci de răniți pe șoselele din Prahova, în perioada 14 – 17 iunie a.c. Adică în minivacanța de Rusalii.
Este drept, în intervalul amintit, au fost înregistrate – după cum ne-a precizat subinspector Oana Bunghez, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova – 29 de accidente rutiere, șase dintre ele cu urmări grave pentru pasageri sau pietoni, toți aceștia din urmă ajungând la spital, pentru îngrijiri medicale. De asemenea, au mai fost înregistrate alte 18 accidente ușoare, respectiv mici tamponări, persoanele implicate suferind zgârieturi.

Contabilizând accidentele din minivacanța Rusaliilor, ar mai fi de adăugat ceva: în această perioadă, poate doar Autostrada Soarelui să fi fost mai aglomerată decât DN 1 (tronsonul care străbate stațiunile din județ). Deși, zilnic, comunicatele poliției prahovene și ale Centrului Infotrafic aminteau, la diverse intervale orare, despre coloane în mișcare în zona stațiunilor turistice prahovene.
Iar dacă este să lăudăm pe cineva pentru performanța de a avea, la nivelul județului, mai puține accidente rutiere, mai puțini răniți grav și mai puțini morți pe șoselele din județ, aceștia ar fi, în ordine aleatorie, pietonii, șoferii și efectivele suplimentare de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, dislocate pe arterele rutiere prahovene.
Scriem acest lucru în contextul în care, la nivel național, până în dimineața zilei de luni (deci până să se termine minivacanța), se înregistraseră 21 de morți în accidentele rutiere!
Singurul accident mortal în Prahova a avut loc sâmbătă, 15 iunie, pe DJ 102, în zona localității Poiana Vărbilău, unde, conform reprezentanților IPJ Prahova, “din primele cercetări se pare că evenimentul a avut loc pe fondul traversării neregulamentare. Un pieton în vârstă de 86 de ani a fost acroșat de către o mașină condusă de un bărbat în vârsă de 22 de ani. În ciuda manevrelor de resuscitare, pietonul a decedat”.
Tragedie care reconfirmă faptul că, în județ, pe primele locuri în ceeae ce privește cauzele accidentelor rutiere se regăsesc abaterile pietonilor, alături de viteza excesivă și abaterile bicicliștilor.
Iar dacă este să punem la zid și conducătorii auto, să amintim că duminică, 16 iunie, la intrare în Băicoi, s-a produs un carambol în care au fost implicate trei mașini.
Potrivit primelor verificări se pare că șoferul unuia dintre autoturisme, care circula pe banda doi (de lângă axa drumului), pe sensul de mers către Ploiești, nu s-a asigurat la schimbarea benzii de mers și a intrat în coliziune laterală cu autoturismul care circula în aceeași direcție, pe banda unu.
În urma impactului, primul autoturism a fost proiectat pe celălalt sens de mers, unde a intrat în coliziune cu o altă mașină care circula din direcția Ploiești către Brașov.
O persoană a acuzat dureri, fiind asistată medical la locul accidentului.
În fine, dacă tot am pomenit de “implicarea” bicicliștilor în accidentele rutiere, pe DN 1 A, în satul Varnița (comuna Șirna), a fost solicitat elicopterul SMURD pentru a prelua un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost lovit de un autoturism.
Până în prezent, potrivit cercetărilor agenților rutieri, se pare că biciclistul nu ar fi acordat prioritate autoturismului.

Parcă și pompierii au stat mai liniștiţi !

Aproximativ 180 de salvatori au fost, zilnic, la datorie, în minivacanța de Rusalii, iar potrivit reprezentanților ISU Prahova au fost înregistrate 43 situații de urgență, echipajele de salvatori fiind solicitate la trei misiuni de stingere a incendiilor, alte opt pentru evacuarea apei din locuințe, gospodării și beciuri.
Echipajele de prim- ajutor calificat și terapie mobilă intensivă care acționează pe ambulanțele SMURD au asigurat asistență medicală unui număr de 106 persone, însă nu toate acestea au fost victimele accidentelor rutiere, ci ale altor evenimente nedorite (arderi, inundații, căderi etc).
Una peste alta: da, gazetărește sună rău, omenește este bine că în minivacanța de Rusalii să fi înregistrat un singur mort pe șoselele din județ.
Măcar de-am avea parte de astfel de știri mereu…