ROBOR la trei luni a scăzut la 3,23%, faţă de 3,24%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cea mai mică valoare din 2 aprilie 2019. ROBOR 6M a coborât şi el la minimul ultimelor două luni şi jumătate, potrivit Economica.net.
Cotaţia IRCC anunţată de BNR pe 2 mai a fost de 2,36%.
Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a fost publicat pe data de 2 mai şi se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR în secţiunea Info financiar, la ora 11.00, odată cu indicele ROBOR. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. BCR, Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank sunt primele patru bănci din sistem din punct de vedere al activelor deţinute care acordă împrumuturi ipotecare sau de nevoi personale cu dobânda legată de ROBOR 6M.
În cazul persoanelor juridice, împrumuturile, majoritare de tip revolving, au dobânda legată de ROBOR 3M. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.