Fostul acționar al SC FC Petrolul SA, Florian Walter, duce ”secretele” tranzacției dintre U. Cluj și Petrolul în mormânt! Omul de afaceri a decedat, duminică seară, la Spitalul Floreasca din Capitală, după o serie de probleme medicale grave, ultima, un atac cerebral, fiind cea care i-a fost fatală.
În vârstă de 56 de ani, Walter ieșise din viața publică de aproape doi ani, odată cu procesele în care era implicat și care aveau ca ”fond” devalizarea clubului Universitatea Cluj, la care și numele Petrolului Ploiești era ”parte” a unor tranzacții de jucători.
Fost finanțator al echipelor Dinamo, Universitatea Cluj și Petrolul, Walter avea o proprietate de lux și în județul nostru, în zona Cocorăștii Mislii, pe vremea când era ”bossul” Petrolului.
Din 2015, când au început problemele legate de transferurile făcute pe axa Cluj-Ploiești, Walter suferise un preinfarct, urmat de o operație pe cord, apoi a fost extrădat din Dubai, unde fugise pentru a scăpa de justiție, problemele sale medicale acutizându-se în ultima perioadă. Walter ”ducea” mai multe procese – unul în care era acuzat pentru un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 – 2014, prin societatea sa de salubrizare (dosar instrumentat de Tribunalul Prahova, în 2016), altul, cel legat de transferurile de la Cluj, fiind chiar aproape de faza sentinței, fiind trimis în judecată de către procurorii DIICOT Cluj pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare. Walter urma să se prezinte la Tribunalul Cluj pe 11 iunie 2019, chiar în luna mai fiind audiate alte persoane, ”părtașe” la acel caz, Laurențiu Marinescu, actualul căpitan al Petrolului, fiind citat ca martor. Fostul patron al Petrolului – Daniel Capră, Ioan Mărginean – acum la Gaz Metan Mediaș şi Marius Adrian Nicolae – fost manager sportiv la Petrolul și U. Cluj rămân, însă, ”în cauză”, pentru ”săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
Walter rămâne un nume de referință în multe evenimente petrecute în fotbalul românesc, nu neapărat ”ortodoxe”, acesta fiind un om cu o influență greu de descris, membru în Comitetul Executiv, ”creierul” mai multor ”episoade” controversate și nu numai. Toate, acum, la timpul trecut…

Ce spune referatul DIICOT în cazul transferurilor Cluj – Petrolul

”În cursul anului 2012, în timp ce deţinea calitatea de director general şi acţionar majoritar în cadrul FC Universitatea Cluj SA, inculpatul Walter Florian a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Mărginean Ioan şi Capră Daniel, grup care a fost sprijinit şi de către inculpatul Nicolae Marius Adrian şi care a avut ca scop realizarea unui plan infracţional prin care, în urma comiterii unei infracţiuni de delapidare în dauna FC Universitatea Cluj SA, urmau să fie obţinute în mod ilicit beneficii materiale pentru FC Petrolul Ploieşti SA, club în care inculpatul Walter Florian avea un interes direct, deoarece deţinuse calitatea de administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie”.
”Inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a se implica în activitatea de preluare a FC Petrolul Ploieşti SA, pentru a-i facilita inculpatului Walter Florian posibilitatea de a controla prin persoane interpuse acest club, unde urma să îşi mute activitatea de ‘finanţare’ şi unde urma să aducă cei mai buni jucători ai clubului U Cluj. De asemenea, inculpatul Capră Daniel a avut rolul de a încheia şi semna, în calitate de manager general al FC Petrolul Ploieşti SA, acordurile de transfer cu titlu gratuit ale celor 11 jucători de fotbal de la FC Universitatea Cluj SA, precum şi de a se asigura că aceşti jucători vor primi cel puţin aceleaşi drepturi salariale pe care le aveau la Clubul U Cluj, acest aspect fiind important pentru determinarea jucătorilor de a fi de acord cu mutarea de la FC Universitatea Cluj SA la FC Petrolul Ploieşti SA. În această activitate inculpatul Capră Daniel a acţionat oficial în calitate de manager general şi acţionar majoritar al FC Petrolul Ploieşti SA, însă în realitate activitatea sa în cadrul clubului Petrolul Ploieşti a fost coordonată de către inculpatul Walter Florian”.