Autorităţile militare din SUA şi-au reafirmat preocuparea în legătură cu posibile „ameninţări iminente” la adresa trupelor americane din Irak, venite din partea forţelor sprijinite de Iran, informează agenţia de ştiri Reuters, potrivit Mediafax.
Anterior, generalul britanic Chris Ghika, comandantul adjunct al coaliţiei antiteroriste din Irak şi Siria, a părut să contrazică avertismentele alarmante venite dinspre Washington, afirmând că nu se înregistrează o intensificare a ameninţării reprezentate de miliţiile şiite susţinute de Iran.
„Comentariile recente ale adjunctului comandantului (coaliţiei) sunt în contradicţie cu ameninţărilor credibile identificate de serviciile de informaţii americane şi aliate cu privire la forţele armate iraniene din regiune”, a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al comandamentului central al armatei americane.
Oficialul american a precizat că forţele SUA sunt „acum la un nivel ridicat de alertă, în timp ce se continuă monitorizarea îndeaproape a ameninţărilor credibile şi eventual iminente la adresa forţelor americane din Irak”.
Penatgonul a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere strategice B-52 şi sisteme antiaeriene Patriot, în contextul amplificării tensiunilor între Iran şi SUA.