Nicoleta Dumitrescu, Violeta Stoica

Scrutinul de ieri, când simultan cu alegerea europarlamentarilor s-a desfășurat și referendumul național pe tema justiției, poate fi considerat drept un punct de cotitură în sistemul electoral din România. Prezența la vot a fost peste așteptări la nivel național, iar prahovenii nu au făcut excepție. Dacă în urmă cu cinci ani, la anterioarele alegeri europarlamentare, prezența la urne la închiderea secțiilor de votare a fost de 36,35% în județul Prahova, ieri aceasta a fost cu mult depășită, ajungând la 52,12%, față de o prezență de 48,95% înregistrată la nivel național, după cum a comunicat BEC. De asemenea, și în județul Prahova a fost depășit pragul de prezență la referendum, la finalul procesului de votare fiind înregistrată o valoare de 45,15%, la nivel național fiind de 41,27%.
Mulți dintre românii cu drept de vot – situație valabilă și în Prahova – au ținut să-și exprime opțiunile încă de la deschiderea secțiilor de votare, începând cu ora 7.00. Ulterior, numărul celor care au dorit să ajungă la urne a fost din ce în ce mai mare, inclusiv la Ploiești formându-se cozi în fața secțiilor de votare, iar în Sinaia și Cheia – Măneciu, au fost situații în care prezența la alegerile europarlamentare a depășit cu mult 100%, pentru că în localitățile respective au fost la urne, votând pe liste suplimentare, și turiștii aflați în zonă. La polul opus, potrivit situațiilor comunicate în timp real de către Biroul Electoral Central, s-a aflat o secție de votare din comuna Sângeru, unde s-au prezentat la urne doar 20, 47% dintre alegători.
De remarcat că a fost o zi relativ liniștită în județ, cu menţiunea că a fost reclamată prezența unor microbuze care ar duce alegători la vot, dar în urma verificărilor făcute de către oamenii legii, acest fapt nu s-a confirmat. În schimb, la o secţie de votare din comuna Albeşti-Paleologu se fac cercetări, de către IPJ Prahova, pentru tentativă de “vot multiplu”.
Imediat după închiderea urnelor, au fost prezentate rezultatele singurului exit poll național acreditat de Biroul Electoral Central, respectiv al CURS – Avangarde, acesta arătând în felul următor: PSD – 25,8%, PNL – 25,8%, USR-PLUS – 23,9%, Pro România – 5,7%, UDMR – 5,4 % , PMP – 5,2%, ALDE – 4,9%.
Aceste rezultate au fost realizate pe baza datelor înregistrate la ora 19.00, cu siguranță acestea modificându-se după centralizarea voturilor finale exprimate în secțiile din țară şi a celor din Diaspora, care nu au făcut obiectul acestui exit poll.

 

S-a mai scris, şi în Prahova, istoria unui scrutin electoral

vot 26 mai - 3

Ploieștiul nu a mai avut parte de o astfel de duminică electorală! Una în care să fie multă lume pe străzi, dar mai ales care să se îndrepte către secțiile de votare, iar în fața acestora să fie cozi! Să fi fost, oare, la mijloc, și vremea frumoasă? Poate că da, dar cei care au prins atmosfera și altor scrutine electorale de după 1990 – așa cum este și cazul jurnaliștilor – pot spune că ieri a fost cu totul altceva! Practic, orașul parcă prinsese și mai multă viață, nefiind zonă sau cartier care să nu fie animate, mai ales acolo unde erau amenajate secțiile de votare. Situația a fost valabilă și în zonele Malu Roșu și Gh. Gr. Cantacuzino, unde la majoritatea dintre secții, la intrare, se formaseră cozi chiar și de câteva zeci de persoane. Un exemplu în acest sens a fost Secția 111, amenajată în sediul în care își desfășoară activitatea o instituție publică – Exploatare Sistem zonal Prahova – unde coada acelora care veniseră să-și exprime opțiunile se vedea din stradă. După cum am putut afla de la președintele acestei secții de votare, prima persoană care a votat s-a prezentat la ora 7.00, ulterior venind tot mai mulți cetățeni. De asemenea, cozi de ordinul zecilor de persoane s-au putut vedea, între orele 10.30 și 11.30, și la secțiile 122 și 123 amenajate la Școala gimnazială ”Nicolae Simache”.

Ploieştenii, de la prima oră dornici să voteze

Trebuie precizat faptul că, luând ieri, de pe la câteva secții de votare din Ploiești, pulsul desfășurării scrutinului, nu a fost președinte de secție de votare care să nu se spună că au fost destui alegători care au dorit să voteze chiar de la prima oră – 7,00. Ba, la Secția 114, o persoană se instalase la ușa secției chiar cu un sfert de oră înainte de deschiderea urnelor.

Zeci de mii de prahoveni au refuzat buletinele pentru referendum, până la orele prânzului

vot 26 mai - sectii

Dacă, la primele ore ale dimineții, diferența dintre prahovenii care au votat la europarlamentare și cei care au votat la referendum era mică, dată fiind prezența la vot în jurul orei 9.00, de aproximativ 3,3 la sută, raportul s-a modificat, ajungându-se ca, în jurul prânzului, zeci de mii de alegători care s-au prezentat la urne să fi refuzat și cele două buletine cu întrebările la referendum. Astfel, la ora 14.30, de exemplu, 28% dintre prahoveni votaseră pentru a-și alege viitorii reprezentanți ai României în Parlamentul European, iar la referendum acceptaseră să își exprime opțiunea 23.7%. În privința numărului de alegători, diferența se situa astfel: la europarlamentare, la aceeași oră, votaseră 185.536 de persoane, în timp ce pentru referendum – 157.289 de persoane.

Luat cu Salvarea înainte să pună ştampila pe buletinele de vot

vot 26 mai - ambulanta

În cartierul Malu Roșu, când am ajuns la Școala gimnazială ”Nicolae Simache”, unde, de regulă, sunt amenjate mai multe secții de votare, din curtea școlii pleca, cu semnalele acustice pornite, o mașină de Salvare. Am aflat repede și de ce venise, de la președintele Secției de votare 121: unui bărbat în vârstă de 34 de ani îi venise rău chiar înainte să-și exercite dreptul la vot. S-a apelat rapid numărul unic de urgență 112, iar tănărul respectiv a fost dus cu mașina ambulanța la spital, pentru îngrijiri medicale.

Îmbrăcaţi de sărbătoare, în costum popular

Pentru a marca evenimentul de ieri, foarte mulți ploieșteni au ținut să se prezinte la urne îmbrăcați ca de sărbătoare. Astfel, la câteva secții de votare am putut vedea și persoane îmbrăcate în costum popular, așa cum a fost și cazul unei familii care a votat la una dintre secțiile din cartierul Malu Roșu. Cum însă ieri vremea a fost darnică și cu gradele din termometru, au fost destule persoane care au mers la urne în ținută sport, unii dintre bărbați purtând chiar pantaloni scurți!

Sticla de bere, mai presus de respectarea legislaţiei electorale!

Legislația în vigoare prevede ca, în ziua în care se desfășoară un scrutin electoral, magazinele care se află la mai puțin de 500 de metri de una sau mai multe secții de votare să nu comercializeze niciun fel de băuturi alcoolice. În cartierul Mihai Bravu, un supermarket a atenționat cumpărătorii încă de la intrare (foto) că pe 26 mai nu se pot cumpăra băuturi alcoolice. În ciuda atenționării scrise, mai mulți clienți au pus în coșurile de cumpărături și asemenea produse, dar au fost nevoiți să le lase la casele de marcat, de unde au fost retrase de către angajații magazinului. Întrebarea care stătea pe buzele tuturor celor care erau atenționați că nu se pot cumpăra băuturi alcoolice în ziua votului era inevitabil: “Ce, în magazin se votează?”…vot 26 mai - magazin
Mult mai hilară a fost imaginea dintr-un alt cartier al Ploieștiului, unde, de asemenea, într-un magazin mai mare, o pensionară își întreba consortul de ce nu poate cumpăra bere… Că i se încalcă drepturile și că va face reclamație.
Și iată-l pe Caragiale din nou, printre noi…
Regula nu a fost respectată, însă, de bodegile de cartiere sau de micile buticuri, care nu au avut nicio problemă în a comercializa băuturi alcoolice la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare…

Nebuloasă sau rea-voinţă?

La una dintre secțiile de votare din cartierul Mihai Bravu, din incinta Cantinei de Ajutor Social, mai precis Secția de votare nr. 40, membrul biroului secției de votare care verifica lista permanentă și prelua semnăturile alegătorilor prezenți la vot habar nu avea – din necunoaștere sau din rea-voință – că în cazul în care un alegător nu dorește să își exprime opțiunea decât pentru un scrutin, este obligat să bareze căsuța aferentă semnăturii.
Este încă o dovadă a faptului că – în ciuda tuturor pregătirilor și instruirilor care se fac cu reprezentanții secțiilor de votare înaintea oricărui scrutin – regulamentele și recomandările Biroului Electoral Central nu ajung și până la ultimul membru al birourilor secțiilor de votare din teritoriu…

Corturi şi bănci, în parcarea Palatului Administrativ

Pentru o mai bună organizare a scrutinului din 26 mai, inclusiv după închiderea urnelor, autoritățile din Prahova au venit cu o nouătate. Astfel, ca să fie evitat statul în picioare, cu orele, pe holuri, pentru predarea buletinelor de vot şi a proceselor verbale, încă de ieri după amiază fuseseră deja montate corturi și bănci, din dotarea ISU Prahova, într-una dintre parcările Palatului Administrativ. Acestea au fost destinate președinților și membrilor secțiilor de votare din județ care au adus cu sacii cu buletine de vot la Ploiești, ieri noapte, după închiderea urnelor și numărarea voturilor pentru alegerile europarlamentare și referendum.