NASA planifică trimiterea primei femei din toate timpurile pe Lună, la aproape cinci decenii de când nu au mai fost făcute expediții pe suprafața lunară. Decizia de a le relua a fost luată datorită creșterii suplimentare a bugetului agenției spațiale de către președintele Trump, conform CNN, preluat de Hotnews.
Doar 12 astronauți, toți de sex masculin, au reușit să pășească pe suprafața Lunii și toți au fost americani, potrivit Bettinei Inclán, directoarea pentru comunicare NASA. „Ultima persoană a mers pe Lună în 1972″, a declarat Inclán. „Nicio femeie nu a mers vreodată pe suprafața lunară”.
„Sub conducerea mea, readucem NASA la măreție și ne întoarcem pe Lună, apoi pe Marte”, a fost anunțul făcut de Donald Trump luni, atunci când a făcut public faptul că intenționează să ofere 1.6 miliarde de dolari în plus agenției spațiale.
NASA a anunțat tot luni că Trump a cerut agenției să facă tot posibilul să aterizeze la polul sud al Lunii până în 2024. Reamintim că în decembrie 2017, Trump a semnat Directiva 1 privind politica spațială, prin care a cerut NASA să retrimită oamenii pe Lună, dar și pe alte planete.
Agenția spațială a dezvăluit că denumire misiunii va fi „Artemis”, zeița greacă a lunii și sora geamană a lui Apollo. Misiunea „Apollo 11” a reușit să ducă primii oameni pe Lună pe 20 iulie 1969. „La cincizeci de ani de după Apollo, programul Artemis va purta următorul bărbat și prima femeie pe Lună”, a spus Jim Bridenstine, administrator NASA.