Curtea Constituţională a respins iniţiativa legislativă cetăţenească de reformă electorală prin care USR în colaborare cu mai multe ONG-uri doreau alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iniţiativa nu a strâns suficiente semnături din fiecare judeţ, potrivit Mediafax.
Curtea Constituţională a dezbătut iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală”.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată «Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală» nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susţinători (de cel puţin 100.000) şi dispersia teritorială (să provină din cel puţin un sfert de din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături)”, arată un comunicat al Curţii.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Senatului.
Direcţia legislativă a Senatului a trimis, pe 8 aprilie, către CCR, pentru controlul de constituţionalitate, iniţiativa cetăţenească de reformă a legislaţiei electorale pentru simplificarea accesului cetăţenilor competenţi în politică, „Oameni noi în politică”.
Demersul îşi propunea schimbarea sistemului electoral astfel încât să permită cetăţenilor să voteze mai uşor, având posibilitatea de alegere dintr-o paletă mai largă de opţiuni, potrivit unui comunicat de presă al USR.
Astfel, iniţiativa propunea următoarele: eliminarea pragurilor electorale pentru alegerile generale şi pentru PE; reducerea numărului de semnături pentru înscrierea în alegeri; alegerea primarilor în două tururi de scrutin; votul pe liste deschise, astfel încât cetăţenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid; dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora astfel încât cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării să se bucure de o reprezentare egală ca a românilor din ţară; Diaspora să poată vota la alegerile parlamentare la orice secţie de votare din străinătate pentru candidaţii din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară.