F. T.

De acord, sunt destul de mulţi şoferi care se cred stăpânii şoselelor şi agresează, la propriu, bicicliştii, dar să fim corecţi: nici ultimii nu sunt uşă de biserică. Drept argument în acest sens îl constituie acţiunea desfăşurată în ultimele zile, în mai multe zone din judeţ, care a avut drept scop verificarea modului în care şi această categorie de participanţi în trafic respectă regulile de circulaţie. În acest context, după cum se precizează într-un comunicat de presă al poliţiei prahovene, au fost opriţi din pedalat mai mult de o sută de biciclişti, nu puţini dintre ei fiind găsiţi în neregulă. Iar neregulile nu au constat neapărat în lipsa… claxonului, a modului în care călătorii pe două roţi înţeleg să vireze spre dreapta fără să semnalizeze cu mâna, ci… consumul de alcool.
În Urlaţi, de exemplu, un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost pus să sufle în fiolă şi, ce a ieşit? Nimic altceva decât o alcoolemie de 0, 54 mg/l alcool în aerul pur expirat. Fireşte, bărbatul s-a ales cu o amendă de 870 de lei şi… Şi era să scriem şi cu permisul ridicat, dar nu este cazul! „Este, în schimb, cazul, ca şi bicicliştii să respecte un minimum de reguli în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice, cele mai frecvente abateri ale acestora constând în consumul de alcool”, după cum se specifică în documentul de presă al IPJ Prahova. Nici agenţii rutieri din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene (BDNE) DN 1 nu au dus lipsă de „amendaţi” care, la rândul lor, fuseseră clienţi ai barurilor sau ai buticurilor întâlnite pe drum şi dăduseră pe gât o duşcă.
Astfel, săptămâna trecută, un agent din cadrul Biroului Drumuri Naţionale l-a amendat, în zona localităţii Potigrafu, tot cu 870 de lei, pe un biciclist care, în urma testării cu apratul etilotest, a reieşit că avea o alcoolemie de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totuşi, acesta a fost „mic copil” faţă de un altul, prins în Buşteni pedalând beat, valoarea indicată de sperietoarea numită „aparatul etilotest” fiind de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat! În plus, potrivit reprezentanţilor IPJ Prahova, „deoarece bărbatul a oferit date eronate cu privire la identitatea sa, a fost condus la sediul poliţiei din oraş, unde a fost sancţionat atât pentru faptul că se deplasa cu bicicleta sub influenţa alcoolului, cât şi pentru oferirea de date eronate privind identitatea, cu 1.070 de lei”.
Acestea sunt doar cazurile mai relevante în ceea ce priveşte sancţiunile date bicicilstilor care au fost coborâţi din şa, zilele trecute.