Specialiştii au făcut un sondaj naţional la nivelul Statelor Unite, prin care au descoperit că mulţi părinţi apelează la leacuri băbeşti când vine vorba de tratarea răcelii. În plus, folosesc vitamine sau suplimente, crezând că previn răceala, dar aceste tehnici nu sunt dovedite ştiinţific, potrivit eurekalert.org. Printre aceste credinţe întipărite în rândul nostru se numără şi folosirea vitaminei C pentru a ţine germenii departe, sau faptul că nu ar trebui să ieşim niciodată afară cu părul ud. În ciuda faptului că aceste metode nu previn răceala, mai mult de jumătate dintre părinţii care au participat la sondajul condus de Universitatea Michigan au spus că le-au testat pe copiii lor. Aproape toţi părinţii, mai exact 99% dintre ei, susţin că o igienă personală strictă împiedica răspândirea răcelii, ceea ce este adevărat. Aceste strategii includ încurajarea copiilor să se spele des pe mâini, să nu îşi pună mâinile aproape de gură sau de nas şi să nu împartă cu alte persoane vase sau băuturi. 51% dintre părinţi le-au dat copiilor vitamina C sau alte suplimente pentru a preveni răceala, chiar dacă nu este dovedit că acest lucru funcţionează. 71% dintre părinţi încearcă să îşi protejeze copiii urmând sfaturi băbeşti, îi încurajează să stea mai mult în casă când este frig şi nu îi lasă să iasă afară cu părul ud, indiferent de anotimp.
În majoritatea cazurilor, răcelile sunt cauzate de viruşi care se răspândesc de la o persoană la alta. Picături mucoase din nas sau din gură ajung prin contact direct, prin strănut, sau tuse pe mâinile sau pe faţa noastră, sau pe suprafeţe comune, cum ar fi clanţe, robinete, sau jucării. ”Vestea bună e că părinţii urmează şi recomandările bazate pe dovezi pentru a evita răspândirea răcelii comune, dar şi a altor boli. Cu toate acestea, folosesc şi suplimente şi vitamine, care nu sunt eficiente în prevenirea răcelii. Produsele sunt promovate, folosite frecvent, dar nu a fost demonstrat până acum că ar avea efecte benefice în prevenirea răcelii”, explică Gary Freed, autorul studiului. Nu există dovezi conform cărora vitamina C, multivitaminele, sau alte produse promovate pentru stimularea sistemului imunitar sunt eficiente în prevenirea răcelilor obişnuite. Specialiştii observă, totuşi, că părinţii nu ţin cont de acest aspect. Leacurile băbeşti au fost transmise de la o generaţie la alta şi au început chiar înainte ca specialiştii să afle că germenii cauzează răcelile. Partea bună este că părinţii îşi încurajează copiii să aibă o igienă corespunzătoare. 87% dintre părinţi îi ţin departe de persoanele deja bolnave. 64% dintre ei le cer rudelor răcite să nu le îmbrăţişeze sau să le pupe copilul. 60% dintre ei nu îşi mai duc copiii în spaţiile de joacă amenajate, sau în orice alt loc, dacă ştiu că vor fi prezenţi şi copii bolnavi. 31% dintre părinţi evită complet locurile de joacă sau parcurile în sezonul rece. 84% dintre părinţi spală frecvent suprafeţele casnice şi curăță jucăriile, ca strategie de prevenire a răcelii.
În medie, copiii care merg la şcoală trec prin trei-șase răceli pe an, care durează maximum două săptămâni. ”Când copilul este răcit, întreaga familie e afectată: nu dorm suficient, se simt iritaţi şi nu se duc la şcoală, astfel că toţi părinţii îşi doresc o familie sănătoasă. Totuşi, este important ca aceştia să înţeleagă că cele mai eficiente strategii pentru prevenirea răcelii sunt cele dovedite ştiinţific”, concluzionează Freed.