Petre Apostol

Echipa naţională de handbal masculin a României a pierdut partida retur cu Lituania, disputată duminică, la Klaipeda, contând pentru etapa a patra a Grupei 6 din calificările pentru Campionatul European din 2020. În lotul tricolorilor s-a regăsit şi ploieşteanul Ionuţ Iancu, tânărul portar având intervenţii remarcabile în meciul câştigat în cursul săptămânii, la Târgovişte, tot cu Lituania, în etapa precedentă.
Jucătorul ploieştean a avut şi în meciul din Lituania o prestaţie bună, însă nu a putut împiedica înfrângerea tricolorilor, reprezentativa condusă de antrenorii Manuel Montoya şi Eliodor Voica cedând la limită, scor 23-24 (11-12), după ce, pe teren propriu, câştigase la cinci goluri diferenţă, scor 28-23.
În privinţa desfăşurării meciului, Lituania a preluat iniţiativa în debutul întâlnirii (4-2, min. 9), dar prin reuşitele lui Demis Grigoraş România a reuşit să egaleze la 5 (min. 13). Chiar dacă selecţionata României a preluat conducerea, nu a reuşit să se desprindă, iar gazdele au revenit în frunte, intrând la vestiare în avantaj minim, scor 12-11.
În partea secundă, numărul greşelilor din contul tricolorilor s-au înmulţit în atac, ceea ce a permis gazdelor să se desprindă la conducere, iar în minutul 21 aveau patru goluri avans, scor 22-18. Apoi, paradele ploieşteanului Ionuţ Iancu au oferit un imbold colegilor în ofensivă, iar reprezentativa tricoloră a revenit în joc. Însă, echipa României nu a reuşit să egaleze, apropiindu-se doar la un singur gol diferenţă, scorul final fiind de 24-23 pentru Lituania, care a bifat, astfel, primul succes al campaniei de calificare.
Cele două echipe au evoluat în următoarea formulă:
Lituania: Rasimas, Morkunas – portari; Urbonas 2, Bernatonis, Virbauskas 1, Malasinskas 3, Babarskas 5, Petreikis 1, Simenas 1, Pleta 4, Tarcijonas, Grosas 2, Palevicius, Drabavicius, Stankevicius 2, Dumcius 3. Antrenor: Mindaugas Andriuska.
România: Iancu, Şelaru – portari; Mănescu, Rotaru 4, Grigoraş 6, Racoţea 2, Bujor 4, Soare 1, Szoke 1, Csog 5, Buzle, Căbuţ, Fotache, Militaru, Thalmaier. Antrenor: Manuel Montoya.
În urma acestui rezultat, Naţionala României rămâne pe locul al treilea în clasamentul grupei, însă are acum nevoie de puncte în ultimele meciuri pentru a putea spera la o eventuală calificare la turneul final, la care vor avansa primele două clasate şi cele mai bune patru formaţii de pe locul al treilea din cele opt grupe preliminare.
Tot duminică, în cadrul grupei, selecţionata Franţei şi-a luat revanşa faţă de Portugalia, după înfrângerea suferită pe terenul lusitanilor, echipa din Hexagon impunându-se, la Strasbourg, cu scorul de 33-24 (16-15), revenind pe prima poziţie a
ierarhiei. Astfel, după patru meciuri disputate, în clasament, Franţa şi Portugalia au câte şase puncte fiecare, ocupând primele două poziţii, fiind urmate de România şi Lituania, care au câte două puncte fiecare.
Naţionala României mai are de disputat două partide în cadrul grupei, în compania Portugaliei, meci programat pe 13 iunie, în Sala „Dinamo” din Bucureşti, şi a Franţei, care va avea loc la Nantes, pe 16 iunie.