Adrian Dumitrescu, expert principal în cadrul Băncii Naţionale (BNR), a declarat marţi, în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, că BNR nu poate susţine propunerea legislativă care prevede repatrierea a 91,5% din rezervele de aur din străinătate, potrivit Mediafax. Expertul BNR a afirmat că orice iniţiativă de modificare a legii de funcţionare a Băncii Naţionale presupune consultarea obligatorie a Băncii Centrale Europene (BCE). „Poziţia BNR este că BNR nu poate susţine propunerea legislativă în discuţie în forma adoptată în Senat şi nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Şerban Nicolae. Potrivit legislaţiei europene, orice iniţiativă de modificare a Legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Băncii Centrale Europene înaintea adoptării propunerii legislative de către Parlament, astfel încât avizul acestei instituţii europene să poată să fie luat în considerare. Potrivit BCE, atribuţia băncilor centrale privind deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implică luarea unor decizii privind deţinerea, păstrarea, dispunerea, negocierea şi administrarea zilnică, precum şi administrarea pe termen lung a rezervelor internaţionale. BCE subliniază că băncile centrale naţionale de bucură de independenţă în ceea ce priveşte toate acţiunile legate de deţinerea şi administrarea rezervelor internaţionale”, a declarat reprezentantul BNR.
“Tot BCE defineşte deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale statelor membre ca fiind o misiune fundamentală care urmează să fie îndeplinită de băncile centrale naţionale care fac parte din sistemul european al băncilor centrale. Această dispoziţie a tratatului european impune păstrarea la banca centrală naţională a competenţei de a lua decizii cu privire la utilizarea activelor băncilor centrale naţionale”, a completat Adrian Dumitrescu.
Comisia de Buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a votat un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, care prevede ca BNR să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, cântărind 56 de tone. Comisia a votat şi un amendament prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României. Faţă de aceste niveluri, reiese că proiectul de act normativ propune ca România să mai păstreze rezerve de aur în străinătate de 5,185 tone, iar repatrierea să fie de peste 56 de tone, respectiv 91,5% din cantitatea actuală aflată în străinătate. Senatul a adoptat iniţiativa legislativă ca primă Cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor.