F. T.

Astăzi, începând cu ora 11, Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi protestează în Bucureşti, pentru a trage un nou semnal de alarmă vizavi de poluarea cu hidrogen sulfurat emanat de la groapa de gunoi din Cartierul Ţintea (Valea lui Dan), poluare pe care locuitorii oraşului au reclamat-o de ani buni, ultima acţiune de acest gen având loc, miercuri, chiar la Garda de Mediu din Ploieşti.
După cum ne-a precizat Ciprian Stuparu, preşedintele sus-amintitei asociaţii, acţiunea se desfăşoară sub sloganul „Aerul poluat ucide”. Simultan, tot astăzi, tot sub aceeaşi deviză şi tot la aceeaşi oră, sunt programate marşuri similare inclusiv în alte trei municipii din ţară, respectiv Iaşi, Timişoara şi Braşov, reprezentanţii ultimelor trei oraşe având, la rându-le, problemele lor legate de infestarea cu aer poluat.
„Toate aceste marşuri sunt autorizate şi îşi propun să tragă un semnal de alarmă asupra calității aerului din România, a efectelor nocive asupra sănătății populației, dar și asupra necesității de a dezvolta și implementa politici publice alternative pentru măsurarea şi păstrarea calității aerului din România”, se precizează şi într-un comunicat de presă al Asociaţiei Eco Natura Comunităţii Băicoi.
La aceste proteste a fost anunţată prezenţa – fie la Bucureşti, fie în Iaşi, Timişoara şi Braşov – în afară de Eco Natura Băicoi şi a unor reprezentanţi ai Breslei Constructorilor Ieşeni, ai Asociaţiei Creştem Împreună (Braşov), ai Asociaţiei Grupul de Iniţiativă în promovarea Opiniei Publice (Timişoara), ai Organizaţiei Huţul – Eko Brodina (Suceava).
Participanţii din Băicoi urmează să fac deplasarea în Capitală cu maşini personale sau închiriate, preşedintele Ciprian Stuparu mizând pe aproximativ 300 de participanţi la protestul care, aşa cum aminteam, este programat să înceapă la ora 11, în faţa Bibliotecii Naţionale a României. De acolo, se va porni pe traseul Palatul Parlamentului – Ministerul Mediului.