Numărul de locuri alocate, în anul 2019, în taberele studenţeşti pentru cazurile sociale a crescut cu 10% faţă de anul anterior, iar studenţii care activează în Casele de Cultură ale Studenţilor nu se încadrează în această categorie, informează Ministerul Tineretului şi Sportului, anunță Agerpres.
Potrivit MTS, numărul total de locuri alocat studenţilor în anul 2018 a fost de 10.000, dar s-au ocupat doar 8.221 de locuri. În anul 2019 sunt alocate 7.142 locuri, ţinând cont de faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat un număr de studenţi cu 10% mai mic faţă de anul anterior. Precizările ministerului vin ca răspuns la criticile lansate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, care a condamnat măsurile recente implementate de MTS, care, spune ANOSR, ”descurajează performanţa studenţilor şi nu se implică în reducerea inechităţilor socio-economice existente”. MTS precizează, într-un comunicat, că în anul 2019, ca şi în anul 2018, studenţii implicaţi în acţiuni de voluntariat, activităţi şi proiecte studenţeşti, manifestări culturale, ştiinţifice şi sportive gestionate de federaţiile studenţeşti, legal constituite, au locuri alocate separat şi nu se supun criteriilor stabilite pentru restul beneficiarilor Taberelor Studenţeşti. ”ANOSR, USR şi UNSR stabilesc criteriile de selecţie ale acestora. Cu toate acestea, anul trecut ANOSR şi UNSR nu şi-au ocupat toate locurile alocate”, se arată în comunicatul citat.
MTS organizează şi în anul 2019 tabere sociale pentru un număr de 2.257 copii şi tineri din familii aflate în situaţie de risc major de integrare socială. În anul 2019, ca şi în 2018, taberele studenţeşti au un buget de 5.000.000 lei, mai precizează sursa citată. Conform ministerului, numărul total de locuri alocat studenţilor în anul 2018 a fost de 10.000, dar s-au ocupat doar 8.221 de locuri.
„În anul 2019 sunt alocate 7.142 locuri, ţinând cont de faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale a comunicat un număr de studenţi cu 10% mai mic faţă de anul anterior. MTS a luat măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în taberele studenţeşti, iar asta a dus la majorarea tarifului de cazare şi modificarea normelor de cheltuieli referitoare la alocaţia de masă. La o analiză atentă, se poate observa faptul că numărul beneficiarilor taberelor studenţeşti nu a scăzut semnificativ, iar condiţiile ce vor fi oferite nu descurajează performanța studenţilor din România, ci din contră, aceştia vor fi stimulaţi să participe”, menţionează MTS. Totodată, MTS anunţă că în acest an organizează Universitatea de Vară, la care vor participa aproximativ 150 de studenţi, şi tabere gratuite pentru aproximativ 17.000 de copii şi tineri. „Ministerul Tineretului şi Sportului a avut şi are toată deschiderea de a comunica şi a colabora cu organizaţiile de tineret şi îşi construieşte programele astfel încât să acopere cerințele tinerilor din România. Ca şi până acum, uşile MTS sunt deschise pentru toate organizaţiile, în vederea unei comunicări sănătoase şi transparente”, mai precizează sursa citată.