În ultima şedinţă a Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal s-au iniţiat câteva proiecte “revoluţionare”, care vor schimba total fotbalul românesc, mai ales la nivel de competiţii de amatori, organizate de către Asociaţiile Judeţene de Fotbal.
Astfel, forul condus de Răzvan Burleanu vrea să dea “liber” mutărilor de jucători la nivel de juniori sub 16 ani, fără vreun acord din partea clubului la care evoluează, o măsură similară urmând să se ia şi pentru jucătorii amatori de peste 19 ani, care pot pleca “unde vor” fără a mai avea nevoie de acte de transfer, dacă-şi păstrează acelaşi statut – de amatori, desigur! Practic, între campionate, am putea avea adevărate “migraţii” de fotbalişti, fără contract, de la un club la altul!
În cadrul ședinței Comitetului Executiv din 13 martie 2019, s-a aprobat propunerea Administrației FRF de a implementa, la nivelul fiecărui județ, un sistem de colectare de date, prin intermediul platformei Football Connect.
Această inițiativă reprezintă un instrument care are rolul de a fundamenta investițiile în infrastructură și de a impulsiona acțiunile care vor conduce la creșterea numărului de practicanți și de echipe înscrise în competițiile Asociațiilor Județene de Fotbal. De asemenea, aceste date vor constitui și un reper pentru monitorizarea activității fiecărui AJF.
„Este important să avem cât mai multe date concrete despre activitatea fotbalistică la nivel național. Să cunoaștem, an de an, câți juniori avem în fiecare județ, câți practicanți, antrenori, competiții, facilități și nu numai. Totul va fi monitorizat prin implementarea a 11 indicatori elaborați de Comisia FRF pentru Fotbal Amator care vor reflecta imaginea fotbalului la nivelul fiecărui AJF, la fel ca un recensământ”, a punctat președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Indicatorii validați de Comitetul Executiv cuprind:
1. Cluburi afiliate (masculin/feminin/futsal, seniori/juniori);
2. Asociații sportive școlare;
3. Competiții organizate (număr de echipe/meciuri);
4. Jucători pe categorii de vârstă (masculin/feminin/futsal, profesioniști, amatori, juniori, participanți în competiții școlare);
5. Staff tehnic (antrenori și licențe, preparatori fizici, instructori sportivi, medici sportivi, kinetoterapeuți);
6. Terenuri de fotbal (dimensiuni, regim de proprietate);
7. Sală de sport cu tribună (număr, locuri);
8. Arbitri pe categorii (gen, vârstă) și eșaloane;
9. Date despre AJF-uri (bugete/forma de finanțare, număr de angajați/colaboratori);
10. Date despre cluburi (bugete/forma de finanțare, număr de angajați, număr de spectatori la meciuri);
11. Competiții organizate de alți operatori (tipul competiției, denumirea, numărul participanților, categoria de vârstă).