Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a solicitat regelui Spaniei şi Papei să îşi ceară iertare pentru „abuzurile” comise împotriva populaţiilor indigene în timpul cuceririi Mexicului în secolul al XVI-lea, conform unor scrisori făcute publice pe reţelele de socializare, relatează DPA, citată de Agerpres. Într-un mesaj video postat luni pe conturile sale de Twitter şi Facebook, Lopez Obrador a spus despre această cucerire că a fost o „invazie”. El a trimis scrisori regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi Papei Francisc, solicitând ca ei să recunoască crimele şi să ceară iertare populaţiilor indigene pentru suferinţele suferite în timpul Cuceririi, începută după venirea primului conchistador, Hernan Cortes, în secolul al XVI-lea, a mai precizat liderul de stânga în înregistrarea video, filmată în timpul unei vizite la situl arheologic mayaş Comalcalco din statul Tabasco.
„Am trimis o scrisoare regelui Spaniei şi o alta Papei ca faptele să fie recunoscute şi pentru a li se cere scuze populaţiilor indigene (din Mexic) pentru încălcările asupra a ceea ce astăzi am numi drepturile omului”, a afirmat el.
„Au avut loc masacre, măriri de taxe (…) ‘Cucerirea’, aşa cum o numim, s-a făcut cu sabia şi cu crucea, biserici au fost ridicate pe templele” pre-hispanice, a mai amintit preşedintele mexican. Lopez Obrador şi-a exprimat speranţa că 2021 va fi anul ‘reconcilierii istorice’. Este anul în care Mexicul va marca trei momente importante: în urmă cu 500 de ani (1521), capitala aztecă Tenochtitlan a căzut în mâinile spaniolilor, oraşul a fost fondat în 1321, iar în 1821 Mexicul şi-a declarat independenţa.