Imunologii de la Universitatea din Zurich au demonstrat, printr-un nou studiu, ca sistemul nostru imunitar este responsabil pentru menţinerea echilibrului la nivelul pielii noastre şi au găsit o abordare nouă pentru tratarea dermatitei atopice, potrivit eurekalert.org.
Pielea oamenilor şi a animalelor este adesea populată de ciuperci. Se suspectează că o mică specie, numită Malassezia, care, pe lângă bacterii şi viruşi, face parte şi din microflora pielii sănătoase, care consolidează apărarea organismului şi pregăteşte sistemul imunitar pentru agenţii patogeni periculoşi. Spre deosebire de bacterii, se cunosc puţine despre procesele fiziologice care ţin ciuperca sub control.
Cercetătorii au demonstrat că, atât în cazul şoarecilor, cât şi al oamenilor, ciuperca Malassezia stimulează sistemul imunitar pentru a produce citokine interlukina – 17.
”Dacă aceste citokine nu sunt eliberate, sau dacă celulele imune care le produc lipsesc, nu există nimic care să împiedice ciuperca să crească şi să infecteze pielea”, explică Salome LeinbundGut-Landmann, profesor de imunologie.
Există anumite dovezi care susţin că ciuperca Malassezia, inofensivă în mod normal, joacă un rol important în dermatita atopică.
Dermatita atopică este o alergie cronică inflamatorie a pielii, care afectează până la 20% dintre copii şi 10% dintre adulţi. Sistemul imunitar reacţionează exagerat la contactul cu antigenii din mediul înconjurător, cum ar fi acarienii din praf. Acest lucru poate produce eczeme, care se caracterizează prin leziuni uscate şi inflamate şi mâncărime pe gât, antebraţe şi picioare.
Mai mult, dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente boli de piele ale câinilor.
Studiul actual confirmă faptul că producţia de citokine interlukina – 17, produse de anumite celule imune care asigură protecţia împotriva creşterii necontrolate a fungilor pe piele, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea simptomelor caracteristice dermatitei atopice.
Ciuperca devine un alergen pe piele şi declanşează o reacţie excesivă a sistemului imunitar. Constatarea este susţinută de experimentele făcute cu ajutorul celulelor extrase de la pacienţii diagnosticaţi cu dermatită atopică, de la Spitalul Universitar Zurich. ”Rezultatele studiului sugerează că anticorpii terapeutici care neutralizează efectul citokinelor interlukina – 17 ar putea fi un tratament eficient pentru dermatita atopică. Aceşti anticorpi există deja şi sunt utilizaţi în tratarea psoriazisului”, spune LeinbundGut-Landmann.
Cu toate acestea, urmează ca specialiştii să afle de ce răspunsul imun, împotriva ciupercii Malassezia, poate deveni patologic şi de ce mecanismele normale de protecţie se descompun la pacienţii cu dermatită atopică.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBuna Vestire
Articolul următorVorbe intelepte