F. T.

Începând de ieri, după cum ne-a precizat Amalia Nițeanu – președinte al sindicatului Sind – Just, afiliat la Sindicatul Național Dicasteral, personalul auxiliar din cadrul instanțelor prahovene a demarat acțiunile de protest prin purtarea de banderole albe în timpul ședințelor de judecată.
De asemenea, potrivit interlocutoarei noastre, grefierii nu mai ies, ca la precedentele proteste, pe treptele instanțelor.
Purtarea banderolelor albe se va face în cursul acestei săptămâni (11 – 14 martie, urmând ca vineri, 15 martie a.c., timp de două ore (intervalul orar 11 – 13), să fie organizat un miting în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Iată și principalele revendicări, transmise ieri de către reprezenatanții grefierilor de la Curtea de Apel Ploieşti: “Adoptarea unui nou statut al profesiei care să corespundă realităţilor din instanţe și parchete din punctul de vedere al atribuţiilor și sarcinilor de serviciu suplimentare, primite de personalul auxiliar prin regulamentele de ordine interioară ca urmare a transferului unor atribuţii de la magistraţi la grefieri, în urma intrării în vigoare a noilor coduri de procedură; Inițierea elaborării standardelor ocupaționale și a calificărilor profesionale corespunzătoare pentru funcţiile care compun categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și ierarhizarea funcţiilor; Înființarea unei direcții de specialitate în Ministerul Justiției care să reprezinte şi să gestioneze din punct de vedere salarial și profesional cariera grefierilor, să coordoneze și să gestioneze resursele umane similar Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Direcţiei Naţionale de Probaţiune etc.;. Reanalizarea schemelor de personal din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea și suplimentarea acestora cu 1000 posturi la nivel naţional, prin elaborarea unor standarde pe linie de resurse umane, raportate la volum de muncă și alţi indicatori sau particularităţi; Dotarea corespunzătoare a instanțelor și parchetelor din punctul de vedere al siguranței și sănătății în muncă, în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de desfășurare a activităţii la locurile de muncă, cu respectarea următoarelor cerinţe minime: Eliminarea inechităților salariale la nivelul autorităţii judecătorești prin acordarea, în procent integral, a sporurilor cuvenite personalului auxiliar de specialitate și conex;Exceptarea cuantumului indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță de la determinarea limitei de 30% prevăzute de art. 25 alin. (1) și (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice etc.”