Violeta Stoica

În condițiile în care toți actorii politicii locale susțin – cel puțin declarativ – că ploieștenii nu trebuie să sufere nici din cauza expirării contractului cu Veolia Energie și nici din cauza unei eventuale creșteri a tarifului de producere a agentului termic, situația pare că a
început să se limpezească, pe cel puțin unul dintre fronturi.
Sâmbătă, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Ploiești, consilierii PSD-ALDE-PMP au aprobat, în ciuda abținerii venite din partea aleșilor locali ai PNL – solicitarea transferului centralei termice de la Brazi din domeniul public al județului Prahova în domeniul public al municipiului Ploiești.
După o ședință tensionată, din care nu au lipsit – cum se întâmplă de obicei, de altfel – acuzațiile reciproce ale “combatanților”, avize negative din partea secretarului Primăriei Ploiești și din partea Direcției Juridice, CET Brazi are cale liberă spre municipiul Ploiești, asta dacă nu se va găsi o altă rezolvare în scandalul întreruperii furnizării apei calde și a căldurii pentru circa 120.000 de ploieșteni, pentru școli, grădinițe și spitale.

Ploieștiul este singurul oraș din țară în care tariful gigacaloriei nu este subvenționat de către autoritatea locală, iar circul iscat din cauza întârzierii cu care municipalitatea a reacționat pentru găsirea unei soluții astfel încât furnizarea agentului termic să nu se oprească odată cu expirarea contractului cu Veolia Energie nu face decât să îi lase pe ploieșteni să se întrebe retoric cine va furniza apa caldă și căldura, după 1 Mai?
O întrebare la care primarul Adrian Dobre nu pare să aibă, cel puțin momentan, un răspuns, deși i-a fost solicitat de mai multe ori de către consilierii locali, în cadrul ședințelor legislativului municipal.
Opiniile divergente au continuat să apară inclusiv sâmbătă, după ședința Consiliului Local Ploiești, în care s-a aprobat transmiterea către Consiliul Județean Prahova a solicitării de transfer a CET Brazi din domeniul public al județului în cel al municipiului Ploiești.
În timp ce primarul Adrian Dobre a continuat cu o atitudine agresivă în declarațiile făcute după ședința Consiliului Local Ploiești, nu același lucru se poate spune despre președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, care a venit cu câteva variante pentru rezolvarea situației.
Adrian Dobre: “PSD-ALDE-PMP au decis: CET Brazi va trece de la Consiliul Județean în 3-aproprietatea Municipiului Ploiești cu litigii, sechestre și fără bani de investiții. Actuala majoritate a mutat astăzi (n.n. – sâmbătă) o gaură neagră din bugetul
instituției conduse de președintele PSD Prahova, Bogdan Toader, în bugetul Primăriei Ploiești. Mi-aș fi dorit să preluăm CET Brazi în condiții avantajoase pentru ploieșteni, să începem modernizarea sistemului de producție și distribuție de energie termică, iar ploieștenii să plătească un preț corect. Municipiul Ploiești putea prelua CET Brazi de la Consiliul Județean în două variante:
1. Varianta avantajoasă pentru ploieșteni – În care preluam CET Brazi fără datorii sau sechestre pe terenuri și cu bani de investiții de la Consiliul Județean pentru centrală;
2. Varianta dezastruoasă pentru ploieșteni – În care preluam CET Brazi cu litigii, sechestre și fără banii pe care Consiliul Județean se angajase să îi investească în centrală. Majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local Ploiești a ales astăzi (n.n. – sâmbătă) varianta dezastruoasă pentru oraș. A ales să creeze o gaură neagră în bugetul local, pentru a acoperi incompetența fără margini a
președintelui PSD al Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
Una dintre consecințe este că Municipiul Ploiești nu va putea obține niciodată bani europeni sau alte finanțări nerambursabile pentru modernizarea CET Brazi, dacă terenul pe care stă centrala nu ne aparține sau este grevat de litigii și sechestre”.
Bogdan Toader: „Încă o dată, vreau să îi asigur pe cetățenii municipiului Ploiești că, de la 1 Mai 2019, NU vor rămâne fără apă caldă, chiar dacă, până la acest moment, primarul 3-bAdrian Dobre nu are nicio soluție! Atât timp cât voi fi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, niciodată nu voi permite acest lucru şi indiferent de lupta politică, de acuzaţiile nefondate sau lipsa de viziune managerială a primarului, voi continua să apăr interesele tuturor ploieştenilor! Eu nu arunc cu vorbe goale, de aceea o să vă explic aici care sunt de fapt soluţiile pentru a rezolva această criză gravă cu care se confruntă comunitatea ploieşteană.
Dacă primarul Adrian Dobre a ales să dezinformeze populaţia oraşului, în scop profund electoral, cu mai puţin de două luni până la încheierea contractului cu actualul furnizor, lansând propunerea de constituire a unei societăţi a municipalităţii menită să gestioneze furnizarea agentului termic în Ploiești, idee imposibil de realizat într-un timp atât de scurt, prin votul de astăzi (n.n. – sâmbătă) al consilierilor locali PSD-ALDE-PMP, s-au creat premisele pentru ca primăria să preia integral sistemul centralizat de producere și furnizare a apei calde și a căldurii pentru mai mult de jumătate dintre ploieșteni.
Aşa cum era de aşteptat, văzând că propunerea sa „prinde contur”, domnul Dobre a schimbat, iar, placa susţinând că nu este de acord cu transferul CET Brazi către municipiul Ploiești astfel că grupul consilierilor PSD-ALDE i-a solicitat edilului să vină cu soluții concrete pentru rezolvarea situației actuale, când mai este mai puțin de o lună și jumătate până la expirarea contractului cu operatorul Veolia Energie.
Rămân acelaşi partener corect şi răspund acuzaţiilor domniei sale privitoare la obligațiile de mediu pe care le are Consiliul Județean Prahova către CET Brazi, liniştindu-l că acestea vor putea fi rezolvate – în continuare, fără nicio problemă – prin alocarea de fonduri de către autoritatea județeană, prin parteneriate încheiate cu autoritatea locală. Prin urmare, este o falsă discuție faptul că nu ar putea fi rezolvate situațiile juridice la care a făcut astăzi (n.n. – sâmbătă) referire primarul Ploieștiului. Pe de altă parte, nu pot să nu remarc faptul că primarul Ploieștiului se lansează în niște afirmații ilogice, referitor la așa-zisele fonduri europene, care pot fi accesate pentru serviciul de termoficare. Este complet eronat pentru că, până în prezent, nu a fost lansată nicio axă de finanțare privind posibilitatea de depunere de proiecte în această privință…
Așadar, dincolo de virulența cu care Adrian Dobre iese în mediul online pentru a-și ataca adversarii politici, trebuie spus că există trei variante pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică la Ploiești.
Prima soluţie vizează prelungirea contractului cu Veolia Energie, variantă pe care sigur o va alege primarul Dobre, indiferent de declarațiile sale publice, al căror populism iese la iveală de fiecare dată. Iar în această privință, primarul Dobre însuși poate propune menținerea aceluiași tarif pentru populație, prin subvenționarea prețului de producție, dat fiind că Ploieștiul este singurul oraș în care nu se subvenționează prețul gigacaloriei.
A doua variantă ar fi înființarea unei societăți locale care să gestioneze întregul sistem (puțin probabilă, având în vedere lipsa experienței și timpul scurt în care trebuie să fie rezolvate mai multe probleme, inclusiv obținerea licenței pentru a putea activa în domeniul furnizării de energie termică).
A treia variantă ar fi aceea că se dorește să se ajungă în mod voit la declanşarea unei stări de urgență la Ploiești, după 1 Mai 2019, când expiră contractul cu Veolia Energie. Astfel, s-ar putea organiza o procedură de achiziție prin care să fie desemnat un operator pentru o perioadă limitată de timp. În această variantă, acest operator ar fi, desigur, tot Veolia, pentru că predarea-primirea activelor nu poate fi făcută „la urgență”.
Cetăţenii meritau un primar care să îi trateze cu sinceritate şi cu soluţii şi, iată că, din păcate, nu-mi rămâne decât să vă asigur că indiferent de soluţia pe care o va alege Adrian Dobre, din calitatea mea, voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca ploieştenii, care ne-au încredinţat încrederea lor, să nu rămână fără apă caldă şi să nu plătească, din buzunarul lor, un preţ mai mare, Ploieştiul fiind singurul oraș din România în care nu se subvenționează prețul gigacaloriei”.
Întrebarea care rămâne este următoarea: “Ce se va întâmpla cu furnizarea agentului termic în sistem centralizat după 1 Mai?”.