Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat Legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, potrivit Mediafax.
”Astăzi (n.n. – luni, 11 martie) este ultima zi a termenului de promulgare pentru Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Deşi nu ştim ce va face Guvernul cu Legea plafoanelor, lege declarată neconstituţională – atât de prost a lucrat PSD – apoi ce va face Parlamentul cu Legea bugetului de stat pe anul 2019, am decis, deci, să promulg Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD”, a anunţat Klaus Iohannis.
El a mai spus că dacă legea nu ar fi promulgată acum pensionarii ar fi direct afectaţi, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi speciale, cum ar fi biletele de tratament balnear.
”În acelaşi timp, reiau solicitarea adresată guvernului şi Parlamentului – asiguraţi-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe 2019 să fie prevăzute în buget, asiguraţi-vă că finanţarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică siguraţi-vă că finanţarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate şi aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârşitul anului în curs. Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019. Practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reuşesc să convingă pe nimeni”, a adăugat şeful statului.
El a atras atenţia că practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este ”un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii”.
”Creşterea pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflaţiei şi creşterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Deci, repet ca să se înţeleagă bine. Pensiile se puteau creşte mult mai repede decât aşa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie. Sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal şi fără nicio intervenţie din pix a PSD, pensionarii ar fi avut dreptul la creşterea pensiilor cu mult mai devreme. Cum şi copiii ar fi putut primi alocaţii majorate de la 1 martie dacă PSD şi-ar fi dorit cu adevărat acest lucru. Guvernarea PSD a eşuat, iar cei care vor plăti pentru a acoperi dezastrul produs sunt, din păcate, cetăţenii. Tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, vor fi cele mai afectate de spirala creşterii preţurilor, de inflaţia galopantă, de lipsa investiţiilor în sănătate”, a mai spus Klaus Iohannis.