Violeta Stoica

DN1 București-Ploiești-Brașov este, fără urmă de îndoială, cel mai intens circulat drum național din România, potrivit Ministerului Transporturilor ajungându-se la valori de trafic peste 30.000 de vehicule în decurs de 24 de ore, în special la sfârșit de săptămână sau cu ocazia sărbătorilor. Din 2016, prin ordin de ministru, reprezentanții MT au impus restricții severe de circulație pentru mașinile de tonaj greu, acestea nemaiavând voie să intre pe DN1 de la Otopeni la Brașov în intervalul orar 6.00-22.00 – în timpul săptămânii, interdicția fiind permanentă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Investițiile realizate de Consiliul Județean Prahova pentru modernizarea infrastructurii rutiere de la ieșirea din Ploiești spre Brașov, la care se adaugă un sens giratoriu care va fi realizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vor contribui la deblocarea traficului greu din zona comercială aflată în apropiere de drumul județean DJ 236 și de pasarela construită peste DN1 de Consiliul Județean Prahova, cu fonduri europene.

Restricțiile actuale instituite pentru traficul greu care intră pe DN1, cel mai aglomerat drum național din întreaga țară, vor fi modificate, în viitorul apropiat, potrivit unui proiect de ordin comun al ministrului Transporturilor și al ministrului de Interne.
Prin acest proiect se are în vedere schimbarea modului în care vor putea intra/ieși din zona comercială din nordul municipiului Ploiești TIR-urile și alte autovehicule cu greutatea mai mare de 7,5 tone, pentru a se crea o fluidizare a traficului rutier și pentru acest tip de mașini, blocate deseori în parcările din sectorul respectiv.
Conform proiectului menționat, se dorește devierea traficului greu, de marfă și de tranzit, desfășurat între drumurile naționale DN1B și DN1, pe drumul județean DJ236, drum și pasaj peste DN1 realizate special pentru acest scop de către Consiliul Județean Prahova, cu finanțare europeană.
3-aÎn urma analizei documentației depuse de către autoritățile județene, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția Rutieră au avizat favorabil devierea traficului desfășurat cu vehicule destinate transportului de mărfuri, conform solicitării venite din partea Consiliului Județean Prahova.
În vederea aplicării acestei măsuri, este necesar a se asigura accesul liber al vehiculelor destinate transportului de mărfuri pe sectorul cuprins între km 67+284 al DN1 (intersecția DN1 cu DN1B) și km 67+400 al DN1 (intersecția DN1 cu DJ236), ceea ce înseamnă că, după emiterea ordinului comun ce va fi semnat de către ministrul Transporturilor și de ministrul de Interne, vehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone vor putea să iasă din blocaj în perioadele de restricții de circulație pentru DN1 intrând pe drumul județean DJ 236 și, mai apoi, pe drumurile naționale pe care nu există restricția impusă.
Astfel că, pentru asigurarea accesului vehiculelor destinate transportului de mărfuri pe sectorul cuprins între km 67+284 al DN1 (intersecția DN1 cu DN1B) și km 67+400 al DN1 (intersecția DN1 cu DJ236), este necesară modificarea anexei la Ordinul ministrului Transporturilor şi ministrului Afacerilor Interne emis în anul 2016.

• Fluidizarea circulaţiei rutiere, prin proiecte realizate de Consiliul Judeţean Prahova și Primăria Blejoi

În vederea fluidizării traficului în zona menționată anterior, Consiliul Județean Prahova și Primăria Comunei Blejoi au realizat trei obiective de investiții – fluidizarea traficului rutier DN1A – comuna Blejoi, care a constat în realizarea unui sens giratoriu la intersecția DN1A cu DN1B, lărgirea la 4 benzi a drumului național DN1B între km 4+293 și km 5+168; pasajul suprateran de la Păulești, peste DN1B, plus amenajarea sensului giratoriu DN1B – DJ236, în comuna Blejoi și lărgirea DN1B la 4 benzi de circulație (câte două benzi pe sens) în zona intersecției, pe o lungime de 156 de metri.

• În luna martie se preconizează că vor începe lucrările și la sensul giratoriu din zona benzinăriei Lukoil

Pe de altă parte, o altă zonă cu surprize neplăcute, în care s-au produs nenumărate accidente rutiere grave, este aceea din imediata apropiere a benzinăriei Lukoil, de la km 66+500m. Directorul Secției Drumuri Naționale Ploiești, Ionel Ciobanu, ne-a declarat, ieri, că se preconizează ca în luna martie să înceapă lucrările la realizarea sensului giratoriu despre care se vorbește de câțiva ani încoace.
Sensul giratoriu va fi construit de constructorul selectat în urma procedurii de achiziție derulată de CNAIR, lângă benzinăria Lukoil, astfel încât riscul producerii de accidente rutiere și pierderile de vieți omenești să scadă considerabil.
Realizarea acestui sens giratoriu este necesară în zona menționată, având în vedere creșterea numărului de autovehicule și, implicit, a valorilor de trafic.