Zeci de apeluri au primit, sâmbătă, salvamontiștii din Prahova pentru a interveni pe domeniile schiabile sau în afara acestora din Sinaia, Bușteni și Azuga, ceea ce i-a determinat pe salvatorii montani să declare prima zi din weekendul trecut sâmbăta neagră a problemelor apărute în munții prahoveni în ultima vreme.
16 cazuri într-o singură zi au apărut numai pentru salvatorii montani din Sinaia, cel mai grav dintre acestea fiind raportat după intervenția pentru salvarea unei adolescente în vârstă de 16 ani, care a suferit un traumatism la coloana vertebrală, pentru care a fost nevoie de prezența elicopterului SMURD în vederea transportării ei la un spital din Capitală.

salvamontisti1Și salvamontiștii din Bușteni au avut de-a face cu acțiuni dificile, una dintre acestea petrecându-se pe Valea Seacă, unde un bărbat de 50 de ani, membru al unui club alpin din București, a căzut și a suferit mai multe traumatisme la cap și la piciorul drept, după ce a alunecat circa 200 de metri pe un teren foarte înclinat și s-a lovit de zăpada înghețată. O echipă de 15 salvamontiști a acționat pentru a-i salva viața bărbatului, iar după o intervenție care a durat circa șase ore, rănitul a fost predat unui echipaj al ambulanței care l-a transportat la spital.
Impresionantă a fost postarea de pe pagina de facebook a Salvamont Sinaia, “Jurnal de salvator 9.02.”: “Multe, poate prea multe! Când ajungi la final de zi acasă sau în refugiu și începi să pui cap la cap ce ai făcut azi, îți dai seama că a fost acel fel de zi pe care nu o mai vrei în activitatea ta. Dacă îți împarți timpul de lucru la programul de schi vezi că ai două cazuri pe oră. Suntem un fel de Centru de Urgență Montană în mișcare. Poate mâine o să ne odihnim, măcar un pic. Dacă noi stăm, înseamnă că tu ești bine”.
Însă ar trebui ca noi toți, de asemenea, să ne punem întrebarea dacă la salvamontiștii care își riscă viața pentru a salva vieți se gândește cineva… Și dacă nu cumva, mult prea des, suntem responsabili de evenimentele nefericite în care suntem implicați, din cauză că nu ținem cont de sfaturile salvatorilor montani!