Conducerea Parlamentului a aprobat, sâmbătă, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019. Amendamentele vor fi depuse până astăzi, la ora 12.00, iar votul final este programat vineri, conform Mediafax. Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, aprobat în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, parlamentarii vor putea depune amendamente până astăzi, la ora 12.00, urmând ca până la ora 14.00 acestea să fie centralizate. Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize astăzi, de la ora 15.00. Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele, acestea urmând a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15.00. Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat vineri seara, în jurul orei 22:00, un nou proiect de buget cu un deficit bugetar cu 1,3 miliarde de lei mai mare decât în varianta iniţială, cea publicată la 31 ianuarie. „Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei”, scrie în proiectul de buget publicat vineri seara, 8 februarie, pe site-ul Finanţelor. În schimb, în proiectul publicat joi 31 ianuarie, veniturile erau în sumă de 164.727,9 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 254.115,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 199.584,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 34.856,8 milioane lei. Astfel, deficitul a fost majorat cu 1,3 miliarde de lei, veniturile reduse cu 184,5 milioane de lei, iar cheltuielile au fost crescute cu 4,62 miliarde de lei cele pe credite de angajament şi cu 1,1155 miliarde de lei acelea pe credite bugetare.
În schimb, la prezentarea în sinteză, reprezentanţii MFP susţin că deficitul rămâne de 26,118 miliarde de lei, respectiv 2,55% din PIB, în condiţiile în care rămâne acelaşi PIB estimat de 1.022,47 de miliarde lei. Mai exact, noile venituri bugetare sunt estimate la 342,675 miliarde de lei, respectiv 33,51% raportat la PIB, faţă de 341,51 miliarde lei anterior, respectiv 33,4% din PIB, reprezentând o creştere de 1,165 miliarde lei. Noile cheltuieli sunt estimate la 368,793 miliarde de lei, respectiv 36,07% din PIB, faţă de 367,628 miliarde de lei, respectiv 35,95% din PIB, astfel că reprezintă o creştere de 1,165 miliarde de lei.

PNL: Bugetul pentru 2019 prezintă aceleaşi vulnerabilităţi şi riscuri fiscale ca şi în anii trecuţi

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a scris, pe Facebook, că bugetul pentru 2019 prezintă aceleaşi vulnerabilităţi şi riscuri fiscale ca şi în anii precedenţi, conform Mediafax. „Această postare conţine elemente esenţiale pentru o guvernare responsabilă a finanţelor publice şi dăunează grav infractorilor din tripleta Dragnea – Vâlcov – Teodorovici care ar fi trebuit să ştie asta înainte de aprobarea bugetului pentru a înţelege cât de proastă este planificarea lor bugetară. În Raportul de ţară, care va fi publicat în această primăvară şi pe care l-a obţinut Partidul Naţional Liberal, Comisia Europeană desfiinţează politica fiscală a Guvernului din ultimii ani. Analiza Comisiei Europene arată că bugetul României este un buget fals, construit pe picioarele de lut ale unei politici fiscale care se bazează pe nişte venituri fictive”, a scris purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. Liberalul a atras atenţia că experţii europeni spun că politica fiscală a Guvernului României este haotică, impredictibilă şi lipsită de orice asumare a responsabilităţii din partea celor care fac bugetul. „În primul rând este criticată politica de cheltuieli bugetare a Guvernului care a crescut chetuielille sociale în dauna investiţiilor. Salariile din sectorul public au fost majorate într-o manieră ad-hoc. În acelaşi timp, investiţiile publice au scăzut la cel mai mic nivel de la aderarea României în Uniunea Europeană în 2017, cu o uşoară creştere în 2018. Aceste politici au crescut deficitul bugetar şi au stimulat consumul privat în detrimentul creşterii economice pe termen lung. Pe de altă parte, la capitolul venituri, experţii Comisiei Europene avertizează că politica fiscală a Guvernului este lipsită de eficienţă şi plasează România între ţările cu unul dintre cele mai mici niveluri de colectare a taxelor din Uniunea Europeană. Ponderea veniturilor fiscale a rămas în 2017 la un nivel de 25,8% din PIB, cel mai mic nivel din 1996 până în prezent şi a doua cea mică pondere în PIB în Uniunea Europeană, mult sub media europeană de 40,2%”, se arată pe pagina de Facebook a purtătorului de cuvânt al PNL. Ionel Dancă a punctat că eficienţa sistemului fiscal din România de a reduce sărăcia şi de a corecta inechităţile sociale este limitată.

PMP are 2.500 de amendamente

Liderul PMP, Eugen Tomac, a anunţat, ieri, pe Facebook, că a terminat pregătirea a 2.500 de amendamente la Legea bugetului de stat, acestea fiind ”inspirate din promisiunile PSD”. El susţine că proiectul de buget este ”o catastrofă marca Dragnea”, conform Mediafax.
”Tocmai am încheiat pregătirea celor aproximativ 2.500 de amendamente ale PMP la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019. La fel ca anul trecut, acestea sunt, ale celor care îndrăznesc să ne mintă de ani buni, realitatea fiind din ce în ce mai îngrijorătoare. Este un buget al recesiunii, un buget care nu soluţionează niciuna dintre problemele mari ale României”, a scris pe Facebook liderul PMP, Eugen Tomac. El susţine că Guvernul trebuie să aloce bani pentru creşe şi grădiniţe, pentru ambulanţe, dar şi pentru infrastructură: Centura Capitalei, autostrada Bucureşti – Braşov, autostrada Iaşi – Târgu Mureş. ”Trebuie să alocăm bani pentru gazeificarea României. Este inadmisibil ca în secolul XXI să avem în România oraşe şi comune care nu sunt racordate la reţelele de gaze. Acesta este bugetul catastrofă marca Dragnea. Aceasta este ţara guvernată de PSD. PMP va lupta pentru fiecare dintre amendamentele pregătite şi avem speranţa că acestea vor fi susţinute de colegii parlamentari din alte partide”, a adăugat Tomac.