Nicoleta Dumitrescu
Considerat mai degrabă o restanţă a anului trecut, bugetul de stat pe 2019 devine din ce în ce mai contestat. Mai mult decât atât, este considerat fie un soi de elastic, de care trage toată lumea, din toate părţile, fie un sac fără fund, din care să ia bani, după cerinţe, cei care au nevoie.
Numai că tragicomedia acestui buget pare că nu are şanse să aibă un final cât de cât mai liniştit, dovadă că, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor a publicat un nou proiect, de data aceasta cu un deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei. Iar noua variantă nu a făcut altceva decât să dea şi mai multă apă la moara comentariilor celor din opoziţie, care nu mai prididesc cu acuzele la adresa celor de la putere, în mod special a acelora care au pus cap la cap, ba cu plus, ba cu minus, cifrele bugetului pe anul în curs.

Oricum, plecând de la principiul conform căruia „Totul se poate!”, după cum s-a anunţat deja, cu proiectul de buget pe 2019 se va merge pe repede înainte! Iar începând de ieri va fi rostogolit prin toate comisiile parlamentare de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ţinta anunţată fiind ca vineri să fie şi aprobat!
Că nu toţi parlamentarii sunt mulţumiţi de cifre, asta este altă mâncare de peşte, în condiţiile în care duminică, de exemplu, cei de la PMP au anunţat că vor depune 2.500 de amendamente! Iar amendamente se pare că vor fi formulate şi din partea altor grupuri parlamentare, care vor fi mai degrabă un fel de condiţionare în perspectiva votului final, având în vedere faptul că orice serviciu se plăteşte, mai ales când este vorba despre politică, implicit de bani!
Şi dacă tot e vorba despre bani, bugetul pe 2019 este extrem de preţios, fiind cu bătaie lungă pentru anul 2020, când vor fi alegerile locale şi cele parlamentare. Iar pe principiul „Acum este momentul!”, s-a anunţat şi faptul că, în sfârşit, s-a găsit soluţia pentru şcolile care au încă WC-urile în curte. Astfel, soluţia este ca, până la sfârşitul anului, cele aproape 1.500 de şcoli care nu au toalete în interior, să beneficieze de containere dotate cu grupuri sanitare moderne, containere care vor fi legate de sediul unităţii de învăţământ printr-un culoar. Iar dacă această promisiune vine la pachet cu majorarea punctului de pensie şi a salariilor unor anumite categorii de bugetari, platforma program pentru electorat este deja croită, iar unii dintre politicieni consideră că li se mai cuvine un nou mandat de patru ani în Parlament!
Cum însă şi anul acesta sunt alte alegeri – pentru europarlamentare şi Cotroceni – era firesc ca de proiectul de buget pe 2019 să se tragă atât de mult, încât să ajungă pentru toată lumea. Rămâne de văzut însă cine va câştiga în lupta dintre politică şi bani. Pentru că, având în vedere experienţa ultimilor ani, când la putere s-au perindat cam aceleaşi personaje, beneficii n-au avut toţi românii. Asta în pofida faptului că nu a fost campanie electorală în care candidaţii să nu spună: „dacă mă votaţi, mă voi lupta până în pânzele albe ca să vă fie bine!”.
Şi cum s-au luptat se vede!