F. T.

Ziua de joi, 14 februarie, nu a fost nici prima și nici ultima în care jandarmii au intervenit pentru salvarea persoanelor aflate la ananghie. Însă a ieșit din tipar prin următoarea situație: jandarmii montani din cadrul Detașamentului Sinaia au intervenit pentru a salva dintre nămeți șase persoane – dintre care doi minori – care au vrut să urce cu un mașina către Cabana Dichiu, pe un tronson de drum înzăpezit și impracticabil iarna.
Și-acum intervine… Intervine nici nu știi cum să-i spui? Nebunia, iresponsabilitatea, inconștiența unor părinți ?! Nu de alta, dar printre cele șase persoane se aflau doi minori – o fetiță în vârstă de cinci ani și un nou-născut în vârstă de numai… trei zile!
L-am întrebat de câteva ori pe șeful jandarmeriei prahovene, colonel Liviu Coman, dacă al doilea minor avea trei zile sau trei ani? Ne-a confirmat că, într-adevăr, avea numai… trei zile. Nu mai comentăm nimic, fiindcă nu avem ce. Deși…
Iată și comunicatul de presă emis de către IJJ Prahova în legătură cu acest caz: “Cele 6 persoane – dintre care o fetiță de cinci ani și un nou-născut de trei zile – s-au aventurat pe DJ 713, plecând de la Sinaia către Cabana Cuibul Dorului, deși drumul este închis deoarece nu a fost deszăpezit corespunzător. Văzând că au rămas cu autovehiculul suspendat și nu se mai puteau deplasa, aceștia au solicitat sprijin pe SNAU 112 .Echipajul de jandarmi montani din Sinaia a pornit în căutarea lor, păstrând cu aceștia legătura telefonic. Astfel, la ora 15.30 i-au găsit și cu autospeciala jandarmeriei au transportat mama și copiii minori la Hotel Cota 1000, după care s-au întors, ajutând să scoată mașina blocată. Acțiunea s-a finalizat la orele 18.15”.
O a doua intervenție care intră în… normal, în comparație cu primul caz, a fost aceasta: doi cetățeni israelieni au rămas blocați în zona Cabanei Valea Dorului din Sinaia, întrucât instalația pe cablu – Telescaun -, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, ninsoare și vânt puternic, nu a mai funcționat. Un echipaj de jandarmi montani din cadrul postului de jandarmi Platoul Bucegi – Detașamentul Sinaia și formaţiunea Salvamont din cadrul Primăriei Sinaia au plecat în căutarea lor și i-au găsit în apropierea stației Teleferic Valea Dorului. Misiunea s-a finalizat în jurul orelor 15.45, când turiștii israelieni au fost coborâți în siguranță în staţiunea Sinaia.