Confruntați cu amenințarea unei crize demografice și a unei societăți îmbătrânite, liderii Chinei caută măsuri pentru a convinge cuplurile să facă mai mulți copii. Birocrații, însă, par a ocoli problema, relatează Associated Press, potrivit Mediafax.
Într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri din China, autoritățile locale au amendat un cuplu pentru că au făcut un al treilea copil și au încălcat astfel litera legii.
Decizia a provocat furia publicului la adresa birocraților, acuzați că ar fi lacomi și determinați să pedepsească cuplurile care încalcă politica prin care se dictează ca fiecare cuplu să aibă un singur copil. Populația este de părere că oficialii care lucrează în departamente pentru controlul populației sunt disperați să își mențină poziția în societate în ciuda faptului că legea a fost acum abrogată.
,,Țara face tot ce îi stă în puteri să încurajeze nașterile, dar guvernele locale au nevoie de bani, așa că am sfârșit în această nebunie”, scrie un jurnalist, cunoscut sub pseudonimul Lianpeng.
,,Rata scăzută a natalității a alarmat pe toată lumea, dar guvernele locale sunt preocupate doar de colectarea de bani”, scrie jurnalista Jin Wei pe contul său Weibo. ,,Nu mai știu de nicio altă națiune care să tragă de oameni în direcții diferite în acest fel”.
Cuplul Wang, aflat în centrul acestei controverse, a fost amendat de autoritățile din provincia Shandong cu 64 626 yuani (9,500$) imediat după nașterea celui de-al treilea copil în ianuarie 2017. După mai multe amânări, conturile bancare ale familiei au fost înghețate luna trecută, deși doar 3,400$ au fost astfel recuperați de autorități.