Fostei șefe a DNA i s-au adus la cunoștinţă învinuirile
Aceasta a depus cereri privind recuzarea procurorilor de la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie
Reacţii apărute în spaţiul public împotriva Codruţei Kovesi

 

Violeta Stoica

Însoțită de gărzile sale de corp, Laura Codruța Kovesi s-a prezentat, ieri, după prânz, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, pentru a i se aduce la cunoștință învinuirile din dosarul penal deschis împotriva sa și în care a fost pusă sub acuzare.
Kovesi a fost întâmpinată atât de oponenți, cât și de susținători cu flori, atunci când și-a făcut apariția la Parchetul General și, deși inițial a refuzat să comenteze citarea sa de către procurorii secției specializate în anchetarea infracțiunilor comise de magistrați, la ieșirea de la audieri a declarat că a depus două cereri de recuzare pentru procurorul de caz și pentru procurorul șef al Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, precizând de asemenea că se simte “hărțuită”, catalogând probele de la dosar ca fiind “pure fabulații”.
Kovesi nu știe însă ce se pare că o așteaptă, având în vedere reacțiile apărute atât joi seară, cât și în cursul zilei de ieri, din partea oamenilor care au avut de-a face cu sistemul folosit în cursul anchetelor de către unii dintre procurorii aparținând “unităților de elită” ale Direcției Naționale Anticorupție pe vremea în care această structură se afla sub conducerea sa.

La mai puțin de două ore de la intrarea Laurei Codruța Kovesi în sediul Parchetului General, cererea depusă de aceasta de recuzare a procurorului de caz Adina Florea a fost respinsă, însă – la ora închiderii ediției – nu se luase o decizie în privința cererii de recuzare a procurorului șef al Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție. În acest al doilea caz, practic, o decizie era așteptată a se lua din partea unuia dintre bunii prieteni ai Laurei Codruța Kovesi, respectiv din partea procurorului general Augustin Lazăr!

Sebastian Ghiţă: Kovesi excede statul român!

Fostul deputat de Prahova Sebastian Ghiță a venit cu precizări, ieri după-amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3, în legătură cu dovezile pe care le-a depus la dosarul în care este cercetată penal Laura Codruța Kovesi. Omul de afaceri prahovean, aflat acum în Serbia, unde a primit azil politic, a făcut referire la vestitele schimburi de e-mailuri cu contul “cucuveaua mov”, despre care a afirmat că îi aparține Laurei Codruța Kovesi, având chiar și IP-ul calculatorului (n.n. – așa cum telefoanele sunt identificate printr-un număr unic de telefon, calculatoarele conectate la Internet sunt identificate prin serii unice de numere, denumite „adrese IP”). Ghiță a revenit în aceeași intervenție de ieri după-amiază și asupra ideii că Laura Codruța Kovesi ar răspunde unor ordine venite din afara țării: “Stăpânii dânsei o împing acum la Bruxelles”, dar și asupra întâlnirilor instituționale sau neinstituționale pe care le-a avut cu fosta șefă a DNA. Fostul deputat de Prahova a menționat că acasă (la Ploiești) s-a întâlnit o dată cu Kovesi, tot o dată – la cramă și “în alte foarte multe locuri, în cadrul unor întâlniri neinstituționale”.

Elena Udrea: „Bun venit în clubul penalilor!”

De peste mări și țări, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a intrat joi seară într-o emisiune a postului de televiziune Antena 3, ținând să îi ureze lui Kovesi, printre altele, “bun venit în rândul penalilor”.
„Fără niciun resentiment, spun că începe să devină o vreme a normalităţii. (…) Doamna Kovesi, şi alţii au fost duşi la DNA, li s-au pus cătuşele pe mâini, şi abia acolo au aflat despre ce fapte sunt acuzaţi. (…) Doamna Kovesi, aţi distrus cariere, aţi distrus vieţi. Aţi intrat cu bocancii în vieţile oamenilor şi i-aţi scos din jocurile de putere pe care le făceau ca politicieni sau le-aţi distrus afacerile. Eu cred că este justiţie şi în cazul doamnei Kovesi. Dumneavoastră aţi pornit acest tip de justiţie pe care le acuzaţi ca fiind incorecte. Aseară a avut un discurs fix ca al penalilor. (…) I-aș putea spune “Bun venit în clubul penalilor!” doamnei Kovesi”, a declarat Elena Udrea, la Antena3.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, atac dur la adresa lui Kovesi

Unul dintre cele mai dure atacuri la adresa lui Kovesi a venit și din partea fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, care a postat pe pagina sa de facebook un mesaj după ieșirea lui Kovesi de la întâlnirea cu procurorii secției de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați: “Mincinoasa și incompetenta justiției vieții, ți-a facut un inculpat al DNA plângere? Păi mie cine crezi că mi-a facut? Un îngeraș? Unul căruia i-ați făcut 5 dosare și pe care l-ați ținut șase luni în arest la Prahova ca să zică de mine ceva. Îmi e greață de minciunile ei! A ieșit să mintă, în loc să iasă în cătușe. Hai, marș la pușcărie! O șpăgară de duzină! Începând de azi o să fie coadă la Secție cu plângeri. Zeci”.

Fostul premier Victor Ponta, martor în dosarul lui Kovesi

Ieri dimineață, fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, la sediul Parchetului General pentru a fi audiat de procurorii Secţiei de anchetarea magistraţilor. Ponta a declarat, la intrarea în sediul Parchetului, că a fost citat ca martor, însă nu a fost informat cu privire la dosar, potrivit Mediafax.
„Am fost citat ca martor din fericire. Ultima dată când ne-am văzut eram în cârje şi inculpat. Acum sunt pe picioarele mele şi martor. Nu ştiu de ce am fost chemat ieri. Eu pot să spun un singur lucru: am spus adevărul. Ştiu că atunci când eşti întrebat, în faţa procurorului, a judecătorului, spui adevărul”, a declarat Victor Ponta, la intrarea în sediu Parchetului General.
Întrebat de jurnalişti dacă se consideră o victimă a lui Kovesi, fostul premier a răspuns: „Nu sunt o victimă. Nu sunt deloc o victimă”.
Dosarul penal întocmit pe numele Laurei Codruța Kovesi a stârnit reacții și din partea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. Într-un comunicat de presă emis de către reprezentanții acestei structuri se arată că “acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție acționează ca «pluton de execuție» și că această Secție «se dovedește o măciucă în mâinile puterii politice» reprezintă o ofensivă fără precedent și o presiune extreme de periculoasă asupra magistraților implicați în derularea procedurilor judiciare în curs”.

Consiliul Superior al Magistraturii reacţionează la atacurile împotriva procurorilor noii secţii

Și Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat la afirmațiile apărute în spațiul public privind dosarul lui Kovesi, prin intermediul unui comunicat de presă remis ieri: “Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reține că în cursul zilelor de 13 și 14 februarie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass media, de către clasa politică și alți lideri de opinie, afirmații grave ce acreditează ideea desfășurării unei cercetări penale de către Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în afara cadrului legal, la comandă politică și în scop de intimidare.
Președintele Consiliului își manifestă în mod ferm dezacordul față de astfel de speculații publice, formulate într-o modalitate continuă și agresivă, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida și afecta în mod grav independența procurorilor implicați în derularea procedurii judiciare în curs, precum și de a exercita presiune cu privire la modalitatea în care activitatea acestora ar trebui să se desfășoare.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenția cu privire la imperativul respectării separației și echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat și cu responsabilitatea necesară garantării independenței procurorilor, în vederea creșterii și consolidării încrederii societății în actul de justiție”.