• Speranţa de viaţă sănătoasă la naştere, respectiv numărul de ani preconizat pentru ca o persoană să îi trăiască fără probleme de sănătate, era în Uniunea Europeană în anul 2016 de 64,2 ani pentru femei şi 63,5 ani pentru bărbaţi, arată datele publicate ieri de Eurostat şi preluat de Agerpres.
În România, speranţa de viaţă sănătoasă era în 2016 de 59,8 ani în cazul bărbaţilor şi de 59 de ani în cazul femeilor, în ambele cazuri sub media din UE, dar mai mare decât în alte state dezvoltate. De exemplu, în cazul bărbaţilor, speranţa de viaţă sănătoasă era în România mai mare decât în Finlanda şi Austria, iar în cazul femeilor era mai mare decât în Luxemburg, Olanda, Elveţia, Finlanda şi Austria.
Statul membru UE cu cea mai mare speranţă de viaţă sănătoasă în 2016, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei şi 73 de ani pentru bărbaţi. La polul opus, Letonia avea cea mai mică speranţă de viaţă sănătoasă, 54,9 ani pentru femei şi 52,3 ani pentru bărbaţi.
Numărul de ani pe care o persoană este aşteptată să îi trăiască fără probleme de sănătate era mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi în 20 de state membre, iar în rândul acestora există patru ţări unde această diferenţă era mai mare de trei ani: Bulgaria, Estonia, Lituania şi Polonia.
În schimb, în şapte state membre, inclusiv România, speranţa de viaţă sănătoasă este mai mare în cazul bărbaţilor decât în cazul femeilor. Cele mai mari diferenţe se înregistrau în Olanda (cinci ani), Luxemburg şi Portugalia (ambele cu 2,5 ani) şi Finlanda (2,1 ani).

• Reventul sau rubarba este o plantă ierboasă perenă, înaltă de 1-2 m. Frunzele sunt toxice, conţin acid oxalic, care poate provoca moartea. În medicina populară se folosesc peţiolurile şi rizomii. Pentru preparatele culinare, de la rubarbă se folosesc numai peţiolurile frunzelor. Peţiolurile de rubarbă au o culoare care poate să varieze de la roz deschis până la roşcat-violaceu. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât este mai acrişoară. Asemănătoare cu tijele de ţelină, însă de culoare roz, este consumată în principal în deserturi sau pentru acrirea ciorbelor, deşi poate fi folosită fără probleme şi crudă. Cu un conţinut bogat de minerale, vitamina C, calciu, fier şi fosfor, rubarba are, pe lângă calităţile culinare, importante proprietăţi curative. Substanţele active din rubarbă ajută la întărirea sistemului imunitar şi prevenirea infecţiilor, potrivit DoctorulZilei.ro.