F. T.

Ieri, polițiștii din Urlați au descins la două locații din Ploiești, unde locuiesc persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de furt prin ,,metoda pomana”. Conform unui comunicat al IPJ Prahova, “din cercetări a rezultat că, la data de 2 februarie a.c., două femei, sub pretextul că vor să ofere bunuri în memoria unei persoane decedate, ar fi solicitat accesul într-o locuință din Urlați. După ce au reușit să pătrundă înăuntru, acestea ar fi oferit și o sumă de bani cu titlu de pomană, oferind gazdei o bancnotă de valoare mare și solicitând, în schimb, rest la aceasta. În fapt, scopul era de a urmări partea vătămată și de a afla locul în care ține banii”.
Și l-au aflat cât timp una dintre escroace ar fi ținut-o de vorbă pe gazdă, răgaz în care cealaltă individă a furat 16.000 de lei!
Dar, nu neapărat suma furată contează – deși nici aceasta nu-i de lepădat! – ci modul inuman în care alergi să te folosești de numele, amintirea sau memoria unor morți. Fie că ele sunt inventate sau nu.
Cele două individe erau audiate, aseară, la sediul poliției. Noi sperăm să le și rețină. Nu să le și spânzure, după cum am scris în titlu, că este împotriva legii și a spiritului umanist…
În schimb, dacă ar fi tot după noi, i-am cerceta în stare de libertate pe doi bărbați din Berceni, la care au descins tot ieri polițiștii prahoveni, aceștia fiind bănuiți că ar fi furat dintr-un magazin 150 de kilograme de detergent, în valoare de o mie de lei.
Dar, nu-i după cum vrem noi, ci după cum stabilesc anchetatorii și, evident, legiuitorii.
Din păcate !