Petrolul Ploiești – Desna Chernihiv 1-0 (1-0)

Stadion: Complex “Fanatik” Lara. Marcatori: Moldoveanu (1)
Petrolul Ploiești: Lungu – Borța (81 Olaru), Cazan, Ghinga (cpt), Țigănașu – Kozoronis – Șaim (46 Ștefănescu), Pușcaș (75 Chindriș), Malakian (46 N. Popescu), Moldoveanu (59 Arnăutu) – Rusu (67 Stoica). Antrenor: Mugurel Cornățeanu.
Desna Chernihiv: Volkov – Vladyslav (cpt), Starenkyi, Hitchenco, Dmytro – Bogdanov, Filippov – Mostovyi, Kartushov, Bezborotko – Belych. Au mai intrat: Lytovka – Kozak, Serhiichuk, Liulka, Slinkin, Favorov și Tatarenko. Antrenor: Oleksandr Ryabokon.
Cartonașe galbene: Ghinga (15), Moldoveanu (39), Borța (61, 81), Rusu (63), Țigănașu (66)/ Belych (33), Vladyslav.
Cartonaș roșu: Borța (81).

Petrolul a încheiat cu o victorie stagiul din Antalya, 1-0 în meciul cu formaţia ucraineană de prim-eşalon FC Desna Chernihiv, la capătul unui meci care, fără teama de a greși, poate fi considerat drept cel mai bun joc de până acum, în perioada de pregătire. Și asta nu doar prin prisma rezultatului, aceasta fiind prima victorie din 2019 a galben-albaștrilor, cât, mai ales, prin exprimarea tehnico-tactică a echipei, Petrolul arătând mult mai bine ca la precedentele teste – agresivitate pozitivă, un joc mult mai compact, o viteză de reacție în plus și un bun potențial fizic.

Petrolul1
Astfel, după două egaluri și un eșec, exact în cel mai bine cotat joc al turneului desfășurat în Turcia, din punct de vedere al cotei avute de adversar, galben-albaștrii au reușit să arate așa cum trebuie, ca o echipă capabilă să facă un pas înainte, în acest mini-retur rămas de disputat în eșalonul secund. Desigur, așa cum la meciurile mai slabe din Turcia nu era cazul să se facă o ”dramă”, nici la prima victorie nu ar trebui să se… ”încingă hora”, dar, clar, potenţial există. În câte puncte se va transpune în cele 17 meciuri rămase de jucat, rămâne de văzut!
Contra prim-divizionarei ucrainene Desna, Petrolul a dat cel mai rapid gol posibil, undeva prin secunda 39 a întâlnirii, după ce adversarii nu reușiseră să ”lege” o pasă măcar, Robert Moldoveanu marcând ceea ce s-a dovedit a fi, până la urmă, unicul gol al partidei! Jucătorul împrumutat de la Dinamo, până în vară, a prins un șut de zile mari, de la 25 de metri, ușor lateral stânga, mingea ducându-se catapultată sub bară, peste portarul advers, surprins în marginea careului mic!
Iar FC Desna Chernihiv – ocupanta locului şase în ierarhia la zi a primului eşalon din Ucraina, echipă aflată în lupta pentru calificarea în faza play-off a campionatului – a fost obligată să ”alerge” după o egalare pe care nu a putut să o obțină, fazele cu adevărat reușite în contul echipei adverse lipsind, mai degrabă. E drept, au fost câteva momente de pericol la poarta debutantului în tricoul petrolist – Cezar Lungu, dar faze venite din greșeli individuale ale petroliștilor, nu din faze ”lucrate”.

Petrolul2Jocul desfăşurat pe terenul principal de la „Kremlin Fotbal Center” din Lara, baza în care „lupii” şi-au desfăşurat antrenamentele în toată această perioadă, a avut puține faze clare de poartă, Petrolul fiind echipa mai periculoasă şi cu ocaziile mai mari. Malakyan (32) a trimis balonul în poartă, după o fază frumoasă de contraatac, însă reuşita a fost anulată pentru un offsaid la limită, iar, în repriza a doua, Kozoronis (75) a bătut înşelător o lovitură liberă, de la circa 25 de metri, dar balonul a lovit bara, fiind respins, mai apoi, de pe linia porţii, de un fundaş ucrainean. Desna a avut cea mai periculoasă situație în prima repriză, la o minge bâlbâită în careu de Țigănașu, jocul scăzând în intensitate spre final, când ambele echipe au efectuat și câteva înlocuiri, de remarcat fiind și faptul că fundașul dreapta, Borța, a primit două avertismente, fiind eliminat, dar cu drept de înlocuire, astfel că s-a jucat ”11 la 11” tot meciul.
„Lupii” termină, astfel, stagiul centralizat cu un bilanţ alcătuit dintr-o victorie, 1-0 cu Desna, două remize, 2-2 cu FK Belasica şi Ansan Greeners, şi o înfrângere, 0-1 cu Drita Gjilan, iar, odată ajunși acasă, după două zile libere, reiau antrenamentele, completate cu două jocuri amicale, miercuri cu Petrolistul Boldești, iar sâmbătă, cu Gloria Buzău, ultimele teste înainte de deplasarea de la Târgu Jiu, pentru primul joc oficial din 2019, contra Pandurilor.

Moldoveanu – gol şi entorsă

Singurul aspect negativ al meciului cu Desna l-a reprezentat, din păcate, accidentarea marcatorulului unicului gol, Robert Moldoveanu, acesta acuzând o entorsă la gleznă, la o fază la care a alunecat din cauza unei denivelări a gazonului. Acesta ar putea rata astfel câteva zile de antrenamente, în funcție de cum se va prezenta glezna după repaus.
Altfel, Laurenţiu Marinescu (o uşoară problemă la inghinali) şi Georgios Sarris (întindere musculară) au fost menajaţi în ultimul amical, cei doi primind o pauză de la efort susţinut în ultimele zile ale cantonamentului de la Lara, dar vor reintra în programul normal, de săptămâna aceasta.