F.T.

În perioada 7- 9 ianuarie, pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova au fost solicitațí să intervină în 80 de cazuri de urgență, cele mai multe dintre ele fiind incendiile la locuințe, ajutor calificat al personalului medical de pe echipajele SMURD etc.
Cu titlu exemplificativ, reprezentanții ISU amintesc faptul că marți seară, în urma unui apel primit prin Numărul Unic “ 112”, echipajele de pompieri au fost mobilizate în Câmpina, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară. Forţele de intervenţie au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea flăcărilor care amenințau să se extindă și la o locuință învecinată. Nu au existat victime, ci numai pagube materiale: o mașină de spălat rufe , un uscător și mobila din casă.
În noapte de marți spre miercuri, în jurul orei 0,30, tot ca urmare a unui apel prin intermediul “112””, angajați de la ISU Prahova au fost mobilizați în comuna Șotrile, tot pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară. Pompierii au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, operațiunea de intervenție fiind încheiată după aproximativ o oră. Ca urmare a producerii evenimentului – cauzat de un coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile – au ars pereții locuinței, fiind deteriorate, de asemenea, o sobă și materiale lemnoase din componența planșeului.
Luni noaptea, în jurul orei 23, 30, o altă intervenție a avut loc în comuna Provița de Sus. Salvatorii au avut nevoie de o oră pentru stingerea incendiului ce se manifesta în bucătărie și pentru căutarea eventualelor focare ascunse. Și în acest caz, flăcările amenințau să se extindă la alte locuințe învecinate ! Pagubele înregistrate ca urmare a producerii incendiului de la Provița de Sus- provocat cel mai probabil din cauza unui coș de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile – au constat în deteriorarea pereților.
Iar exemplele ar putea continua cu incendii produse la locuințe din Albești Paleologu, Poiana Câmpina ș.a.m.d., cauzele fiind neprotejarea termică a coșurilor de fum față de materiale combustibile.
În contextul amintit mai sus, în care, în numai două zile, au avut loc incendii la foc automat, pompierii prahoveni reamintesc: coşurile de fum trebuie curățate o dată la cel mult două luni de funcţionare; sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa să fie aruncate în gropi special amenajate; în cazul sobelor care funcţionează cu combustibil solid se recomandă fixarea în faţa uşilor de alimentare a unei table metalice, pentru protejarea pardoselii combustibile; evitarea folosirii improvizațíilor electrice pentru alimentarea surselor de încălzire etc.