Florin Tanasescu

Și cine l-a înţeles pe James Joice (dar a ajuns șomer) și cine are doar patru clase (dar este cel puţin parlamentar) a auzit de Ilie Dobre. Cândva, i-am luat un interviu și s-a enervat pe noi. De data aceasta, îi luăm unul imaginar, ca să nu ne mai punem talpă unul altuia.
– Ilie, tu care ai umblat pe mai toate stadioanele lumii strigând “Gooooooool!”, povestește-ne ceva despre trăirile suporterului care strigă “Hai România !”.
– Eu cred că așa cum înjurătura s-a născut la peluza a doua, și românul călătorește la capătul nopţii într-un marfar, între tampoane.
– Ce scandări te-au impresionat cel mai tare la români ? Nu de alta, dar potrivit unui studiu, 70 dintre ei au mers pe stadioane, 25 la sută au urmat o facultate particulară, 4, 99 la sută la teatru și 0, 01 la sută au pus mâna pe o carte. Iar tu ai scris 45 de cărţi !
– E henţ aici ! Doar 0,01 la sută mai citesc în ziua de azi ?
– Domnule Dobre, repet întrebarea: Ce scandeză românul, în general ?
– Ieși afară, javră ordinară ! Da vezi să scrii corect ! Imperavul ăsta este adresat politicienilor. Marș potaie !

– De ce mă faci potaie, Ilie ?
– Nu pe tine ! A venit un politician la microfonul meu să promită naţiei trai pe vătrai. Altă întrebare !
– Altă mirare, poate. Nu ai ieșit la pensie de la Radio România Actualităţi ?
– Și ce dacă ? Am ajuns să vorbesc și eu ca tot românul. Singur, că nimeni nu mă aude…
– Am înţeles. Spune-mi, te rog, când ai fost la Paris, în Norvegia, cum se comportau etnicii bulgari pe-acolo ?
– Scandau “Finlanda, pământ franţuzesc”. Cam cum zicem noi “Basarabia, pământ românesc”, ca să joace “Speranţa” Nisporeni în play-out cu FC Botoșani.
– Când o mierlește speranţa, Ilie ?
– De regulă, în fotbal, se zice că 2-0 este cel mai periculos scor. În viaţa românilor, în partida Disperare – Speranţă, rezultatul final este de 3-0. Scor de neprezentare la vot…
– Avem informaţii că ai fost un fan înfocat al echipei Rapid. Este adevărat ?
– Da, dar acum i se spune Interregio București. La întrebarea ta, vreau să mai adaug ceva: întârzierile trenurilor sunt singurele care bat recordul mondial care-mi aparţine. Eu am strigat “Gooooool”! timp de 52 de secunde și trei zecimi, trenurile au întârzieri mai mari de 52 de ore.
– Domnule Dobre, cred că știţi mai bine decât mine faptul că regretatul Ștefan Covaci a fost primit, pe vremea când antrena Ajax, de Papă, care i-a spus “Fiule, știi ce se zărește prima dată dintr-un avion care survolează un oraș ? Stadionul”. La noi ce se vede ?
– Versanţii gooooooooooooooi, despăduriţi, stadionul în pantă din comuna Finiș, judeţul Bihor, și cozile kilometrice de pe Valea Prahovei.
– Ai idee dacă s-a schimbat ceva în ţara asta, la 30 de ani de la Revoluţie ?
– Sigur că da. Pe terenul de fotbal, cine-i prins în ofsaid este oprit de arbitru să continue acţiunea, iar dacă protestează, i se arată cartonașul galben sau roșu. În viaţa civilă se întâmplă invers: cine-i prins că a furat – adică tot în ofsaid – nu păţește nimic.
– În încheiere, aș vrea să te întreb dacă grupele de copii și juniori de la cluburile de fotbal din România au vreo șansă să readucă Naţionala de fotbal a României la nivelul “Generaţiei de Aur” ?
– Îmi pare rău, dar viitorul sună
“Goooooool !”