Numărul turiştilor care petrec Crăciunul pe rit vechi în Poiana Braşov, dar și la Predeal, este mai mic decât în alţi ani, circa 35% din capacitatea de cazare fiind rezervată pentru sărbătorile pe rit vechi, potrivit preşedintelui Asociaţiei de Turism din Poiana Braşov, Roxana Cojocea, citată de Hotnews. Crăciunul pe rit vechi este sărbătorit în 7 ianuarie.
”Numărul turiştilor din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, care vin în Poiană să petreacă sărbătoarea Crăciunului pe rit vechi, este mai mic faţă de anii trecuţi. Majoritatea celor care vin iubesc sporturile de iarnă şi îi vedem toată ziua pe pârtie. Cam 35% din capacitatea de cazare a staţiunii, care însumează 4.000 de locuri, a fost rezervată de aceşti turişti. Pentru petrecerea Revelionului pe rit vechi numărul este şi mai mic, cu toate că, începând din 4 ianuarie 2019, preţurile la cazare au scăzut cu până la 15%. Doar la cazare sunt reduceri, pentru masă preţurile sunt la fel. O uşoară creştere a preţurilor la cazare va mai fi în perioada vacanţei elevilor de la începutul lunii februarie, după care iar vor scădea”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei de Turism din Poiana Braşov, Roxana Cojocea.
Ea a adăugat că staţiunea este foarte aglomerată în aceste zile de turişti din România, care şi-au prelungit şederea pentru că vacanţa elevilor se încheie în 14 ianuarie şi majoritatea au venit însoţiţi de copii.
Şi la Predeal situaţia este asemănătoare. Turiştii care sărbătoresc pe rit vechi nu au rezervat foarte multe locuri în staţiune.
”Vedem că sunt mulţi turişti din Republica Moldova sau din Rusia pe pârtiile de schi, dar mulţi dintre ei nu au rezervat locuri în hotelurile din staţiune şi cel mai probabil stau la pensiuni din jurul oraşului Predeal. Oricum, se observă că numărul acestor turişti este în scădere faţă de alţi ani. În schimb, numărul turiştilor români este destul de mare şi probabil în weekend staţiunea va fi din nou foarte aglomerată”, a precizat, pentru Agerpres, directorul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Predeal, Cătălin Câmpeanu.
Potrivit reprezentanţilor filialei ANTREC Braşov, sunt turişti din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia cazaţi în pensiuni din zona Bran-Moieciu-Fundata sau la Cheile Grădiştei, numărul fiind redus faţă de alţi ani.