F.T.

În cursul anului trecut, după cum se precizează într-un comunicat al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în Prahova au fost radiate 2.640 de societăți comerciale, înregistrându-se o scădere ușoară comparativ cu anul 2017, când au fost supuse acestei proceduri 2.772 de firme (minus cinci la sută).
La nivel național, trendul a fost de asemenea descrescător, în contextul în care în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018 au fost radiate 80. 181 de SC-uri, în timp ce, în același interval de timp al anului 2017, au fost radiate 82.295 de firme (scădere cu puțin peste 2, 5 la sută).
Cu minus în față în ceea ce privește dinamica radierilor din 2018 comparativ cu 2017, apar în statistica ONRC majoritatea județelor din țară. Și ce scăderi ! Astfel, în județul Dolj s-a înregistart o diminuare a numărului radierilor cu aproape 27 la sută, în Olt – cu aproximativ 22 la sută, iar în Iași – cu peste 15 la sută.
La polul opus (creșteri ale numărului de SC-uri cărora li s-a pus lacătul pe ușă) figurează județul Giurgiu (plus 32 la sută !), urmat îndeaproape de Dâmbovița (plus 28 la sută) și Ilfov (plus 22 la sută).
Capitala nu stă nici rău nici bine la acest capitol, acolo înregistrându-se, este adevărat, o scădere a numărului de SC-uri radiate, dar numai cu puțin peste trei la sută.
Reamintim faptul că procedura radierii presupune mai mulți şomeri şi mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului. Ceea ce îi determină pe administratori să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi.