România se numără printre ţările care se oferă să primească zeci de imigranţi extracomunitari blocaţi la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane, afirmă oficiali europeni citaţi de presa italiană, potrivit Mediafax. Patruzeci şi nouă de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană se află la bordul a două nave umanitare, Sea Watch şi Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia şi Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenţia Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.
În acest context, mai multe ţări – printre care se numără Italia, Germania, Franţa, Portugalia, Luxemburg, Olanda şi România – s-au oferit să primească imigranţii dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port şi debarcarea extracomunitarilor, afirmă oficiali europeni citaţi de agenţia de presă ANSA.
Surse diplomatice au declarat că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cere în plus redistribuirea altor 249 de imigranţi salvaţi în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.
Nava umanitară Sea Watch a lansat o alertă, transmiţând că unii imigranţi aflaţi la bord au început să refuze să mănânce, în semn de protest. Căpitanul navei germane a atras atenţia că „starea psihologică şi starea generală de sănătate a imigranţilor se deteriorează simţitor”.