Deputat Rodica Paraschiv

România trece printr-o perioadă istorică. Preluăm președinția Consiliului Uniunii Europene, iar în perioada care urmează trebuie să demonstrăm că avem capacitatea de a conduce acest for european. Să demonstrăm că putem fi uniți pentru a avea succes în rezolvarea oricăror probleme care vor apărea la nivelul Uniunii Europene în următoarea jumătate de 16-ean.
România va fi centrul Europei, pentru că decizii de importanță majoră vor fi luate în cele șase luni în care ne vom afla la conducerea Consiliului UE. Organizarea alegerilor europarlamentare – care se vor desfășura în luna mai în toate statele membre ale Uniunii Europene -, Brexit-ul, precum și planificarea și conducerea reuniunilor Consiliului UE și ale grupurilor sale de lucru, toate acestea vor reprezenta pentru România provocări care vor trebui să fie trecute cu obiectivitate și determinare, în urma unei colaborări directe cu toate instituțiile Uniunii Europene.
Pregătirea exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene a fost una extrem de laborioasă, care a implicat angajamente politice foarte clare, în ciuda tuturor disputelor apărute pe scena politică internă în legătură cu momentul ianuarie 2019.
Joi seară, la Ateneul Român, unde am avut onoarea să particip la ceremonia de marcare a preluării oficiale de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene, s-a dovedit că înțelegerea poate lua locul disputelor, atunci când vine vorba despre interesul național.
O sală întreagă – în care s-au aflat și personalitățile marcante din conducerea instituțiilor Uniunii Europene – a stat neclintită la intonarea Imnului de Stat al României.
Așa și România va fi obligată să stea neclintită atât timp cât se va afla la președinția Consiliului UE și să arate că este o țară puternică și un stat membru cu drepturi depline al familiei europene care își poate duce mandatul la bun
sfârșit.