V.Stoica

Ploieștenii care locuiesc în zona de est a orașului și care folosesc drept mijloc de transport în comun traseul 104 au de-a face, de câteva zile, cu o dilemă. Câte trei cutii albastre tronează în autobuzele vechi de zeci de ani ale Transport Călători Express, prinse de barele de susținere unde există și compostoarele de bilete. Puțini știu, însă, că aceste cutii albastre sunt POS-uri cu ajutorul cărora se pot plăti tichetele de călătorie, emițându-se chitanțe care dovedesc efectuarea plății contravalorii biletului. Despre apariția acestor aparate nu există nici măcar un anunț în bietele Ikarus-uri fabricate acum o jumătate de secol, iar oamenii au nenumărate întrebări referitoare la cutiile albastre: “Ce sunt cutiile astea?”, “Cum se folosesc?”, “Se pot utiliza doar cardurile emise de unitatea bancară de la care provin?”, “Cum dovedești că ai cumpărat bilet?”.
Cea mai mare întrebare retorică, însă, se referă la curajoșii care ar utiliza cardurile bancare pentru a-și plăti biletul de călătorie într-un autobuz vechi, fără vreo cameră de supraveghere…
Interesant ar fi ca societatea de transport local să facă public numărul de tichete achiziționate cu ajutorul POS-urilor, pe un traseu cu destul de puțini călători care își plătesc bilet.