Fibroblastele dermice sunt celule specializate, localizate adânc în piele, care generează ţesut conjunctiv şi ajută pielea să se recupereze când ne rănim. Unele fibroblaste au capacitatea de a se transforma în celule grase, care se află sub dermă, oferind pielii un aspect plin şi tineresc, dar acestea produc şi un tip de peptide care joacă un rol crucial în combaterea infecţiilor, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLife.
Cercetătorii de la Universitatea din California au condus un nou studiu, publicat în revista ”Immunity”, prin care au demonstrat cum fibroblastele se dezvoltă în celulele grase şi ce determină încetarea acestui proces pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
”Am descoperit că, la bătrâneţe, pielea îşi pierde capacitatea de a forma grăsime. Acest lucru afectează modul în care pielea luptă împotriva infecţiilor şi influenţează felul în care pielea va arăta la bătrâneţe”, explică Richard Gallo, profesor la departamentul de dermatologie.
Totuşi, creşterea în greutate nu reprezintă calea de a transforma fibroblastele dermice în celule grase deoarece şi obezitatea interferează cu capacitatea de a lupta împotriva infecţiilor. Mai exact, apare o proteină care controlează multe funcţii celulare, numită factorul de creştere beta, împiedică transformarea fibroblastelor în celule grase şi previne producerea de peptide antimicrobiene, cu rol în protejarea împotriva infecţiilor.
”Copiii au cantităţi foarte mari din acest tip de grăsime sub piele, astfel că pielea poate combate multe tipuri de infecţii bacteriene. Fibroblastele dermice îmbătrânite îşi pierd capacitatea de a forma această grăsime sub piele. Pielea care are un strat de grăsime sub ea arată mai tânără. Când îmbătrânim, aspectul neplăcut al pielii are de-a face cu pierderea grăsimii de sub ea”, spune Gallo.
Oamenii de ştiinţă au folosit şoareci pentru a-şi testa ipoteza. Aceştia au folosit blocanţi chimici pentru a inhiba factorul de creştere beta, determinând pielea să revină la o funcţie mai tânără şi să permită fibroblastelor dermice să se transforme în celule grase.
Uneori, aceste celule îşi pierd capacitatea înainte de bătrâneţe. Înţelegerea procesului biologic ar putea fi utilă mai ales în aceste cazuri pentru a ajuta pielea să lupte împotriva infecţiilor cum ar fi stafilococul auriu, o bacterie patogenă care este principala cauză a infecţiilor pielii, inimii, dar şi un factor major în agravarea eczemelor. Când stafilococul auriu devine imun la antibiotice, poate duce chiar la deces.