Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat, recent, pe liderii PNL şi USR, susţinând că în privinţa moţiunii de cenzură ”au aşteptat până când au fost siguri de eşec”. El spune că Orban şi Barna ori sunt proşti politicieni ori simulează opoziţia înşelându-şi fără ruşine electoratul. ”Au aşteptat până când au fost siguri de eşec! Am văzut liderii opoziţiei, Orban, Barna şi Tomac la televizor. Erau ţanţoşi şi plini de importanţă pentru că au depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Săracii, se fac a fi opozanţi. Realitatea tristă este că, dacă Orban şi Barna nu sunt într-un blat cu PSD-ul,
atunci sunt proşti (politicieni ?) de-a binelea mai ales atunci când evaluează şansele de reuşită ale moţiunii”, a scris pe Facebook Traian Băsescu. El a mai spus că ”momentul moţiunii” a fost în septembrie. ”Momentul moţiunii a fost în septembrie, atunci când autorităţile intrau în curţile oamenilor şi le luau porcii, atunci când evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei erau încă proaspete, atunci când ALDE se distanţa de PSD pentru că lui Tăriceanu i se umflase capul şi în oportunismul lui proverbial credea că numai Dragnea este penal şi el nu, atunci când UDMR nu-şi rezolvase problema predării Limbii Române în şcolile de Limbă Maghiară de către profesori calificaţi pentru predarea Limbii Române şi ameninţau cu ruperea protocolului, atunci când Bădălău îi trimetea scrisori deschise lui Dragnea, Gabriela Firea cerea demisia ministrului Carmen Dan, iar puciştii se aliniau în spatele lui Stănescu”, a adăugat Băsescu. De asemenea, fostul preşedinte a amintit că liderul PMP, Eugen Tomac, le-a trimis în septembrie liderilor PNL şi USR, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, proiectul unei moţiuni de cenzură. ”Desigur am primit replici de la «grei» fără greutate precum Ludovic Orban, Raluca Turcan, Barna şi alţi diverşi «grei» de prin PNL şi USR (să fiu scuzat că nu prea ştiu cum îi cheamă), că nu este momentul şi că ştiu ei când va veni acest moment. De atunci, din septembrie şi până azi s-au întâmplat multe”, a completat Traian Băsescu. El a ţinut să critice şi demersul liderilor USR de a se întâlni cu premierul Viorica Dăncilă. Moţiunea de cezură pentru demiterea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost depusă, vineri, în Parlament. 163 de parlamentari au semnat textul moţiunii de cenzură iniţiată de Opoziţie. Este vorba de 68 deputaţi şi 25 senatori liberali, 27 de deputaţi şi 12 senatori USR, 12 deputaţi PMP, şase parlamentari neafiliaţi şi 13 parlamentari Pro România.
În moţiunea de cenzură intitulată „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă, ruşinea României”, Opoziţia critică legile justiţiei. De altfel, Opoziţia îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că nu a respectat programul de guvernare asumat la începutul mandatului.