Ieri, patriarhul ortodox rus Kirill a denunţat ”persecuţiile” împotriva clerului şi credincioşilor ortodocşi ucraineni rămaşi sub tutela Moscovei, într-o scrisoare adresată în special Papei şi Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP, citată de Agerpres.
Apelul survine cu o zi înainte de ”Conciliul de Reunificare” prevăzut pentru astăzi şi care ar urma să creeze o biserică ortodoxă ucraineană independentă de Patriarhia Moscovei.
Patriarhul Kirill a transmis mesajul său Papei Francisc, Arhiepiscopului de Canterbury, Justin Welby, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, precum şi preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel, conform unui comunicat al Bisericii Ruse.
„Ingerinţa unor responsabili ai statului ucrainean în afacerile bisericii a luat caracterul unor presiuni brutale asupra episcopilor şi clerului”, a subliniat patriarhul, denunţând „începutul unor persecuţii masive”.
El a mai apus că presiunile asupra episcopilor rămaşi fideli Moscovei s-au intensificat din cauza refuzului lor de a participa la conciliu.
Poliţia ucraineană a lansat în ultimele săptămâni percheziţii în mai multe biserici ale Patriarhiei Moscovei.
Preoţii „sunt convocaţi pentru ‘discuţii’ şi interogatorii de către serviciile de securitate ucrainene, sunt reţinuţi sub diferite pretexte (…) şi sunt supuşi unor percheziţii umilitoare”, a precizat Patriarhia rusă.
Patriarhul Kirill a acuzat de asemenea preşedinţia ucraineană de „încercarea de a folosi biserica în scopuri politice şi electorale”.
O biserică independentă de Moscova este unul din elementele-cheie ale campaniei electorale a lui Petro Poroşenko, aşteptat la Conciliul de astăzi şi care speră să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale de la 31 martie.
Patriarhia Constantinopolului a oferit, în octombrie, Ucrainei permisiunea de a dispune de propria biserică, după 332 de ani în care s-a aflat sub influenţa spirituală a puternicului său vecin.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorInfomedica