Ieri, Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care se cere admiterea fără întârziere a României și Bulgariei în zona Schengen, raportul fiind aprobat cu o largă majoritate de către europarlamentari, potrivit Mediafax.
„Țările au îndeplinit deja condițiile, Comisia a spus acest lucru, experții au spus acest lucru”, a declarat raportorul Parlamentului European, socialistul bulgar Serghei Stanișev, în cursul unei dezbateri care a avut loc luni noapte la Strasbourg. „Consiliul (UE) pur și simplu nu știe ce să mai zică. În ultimii cinci ani, Consiliul a încălcat regulile europene prin eșecul de a adopta o decizie privind admiterea României și Bulgariei la zona Schengen”, a adăugat oficialul european.
Potrivit raportului Stanișev, aprobat ieri de Parlamentul European, admiterea parțială a acestor țări ar fi „lipsită de o justificare legală” și ar putea avea efecte economice și sociale negative pentru România și Bulgaria.
Rezoluția este non-legislativă și recomandă Consiliului UE să ia o decizie promptă și pozitivă pentru a permite accesul celor două state la spațiul de liberă circulație. În iunie 2011, Parlamentul European a sprijinit aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și a reiterat poziția de mai multe ori.