Suprafaţa totală de pădure este de 7 milioane de hectare din care terenuri acoperite cu arbori 6,9 milioane de ha, a declarat ieri ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, cu ocazia prezentării rezultatelor Inventarului Forestier Naţional (IFN), menţionând că se constată creşterea suprafeţei terenurilor acoperite cu arbori, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului, volumul de lemn pe picior din păduri este de 2,3 miliarde de mc, cu un volum mediu de aproape 340 mc pe hectar. Referitor la volumul de lemn pe picior din păduri acesta a crescut de la 2,2 miliarde de mc în IFN1 la 2,3 miliarde de mc în IFN2.
„Legat de tăierile ilegale şi de anumite cifre vehiculate în spaţiul public, doresc să fac următoarea precizare. În cadrul inventarului nu s-au cules date legate de tăierile ilegale sau legale. Au fost inventariaţi doar arborii în pieţe de probă, indiferent dacă aceştia au făcut obiectul unor lucrări silvice. Operatorii de teren nu au verificat dacă arborii sau cioatele inventariate erau sau nu marcaţi, marcate, sau dacă mărcile erau sau nu false sau dacă arborii au dispărut natural sau artificial. S-ar putea în ciclul trei să avem în vedere o astfel de analiză prin care acel studiu să ne spună foarte clar volumul, cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal în România”, a afirmat Ioan Deneş.
Acesta a menţionat că în momentul preluării mandatului de ministru IFN era în stare de blocaj, iar finalizarea proiectului era incertă. După discuţii cu conducerea Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice au fost găsite soluţii pentru finalizarea ciclului doi.
Primul ciclu al Inventarului Forestier Naţional s-a desfăşurat în perioada 2008- 2012. În anul 2018 au fost finalizate lucrările pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, început în 2013.
Rezultatele Inventarului Forestier Naţional (IFN) realizat în perioada 2013-2018 au fost prezentate ieri în cadrul Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi, eveniment organizat de Fordaq România – Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.