•  O treime din viaţa ne-o petrecem dormind, dar puţini dintre noi avem parte de-un somn liniştit. Doar 15%, susţin statisticile, pentru că restul suferim de tulburări de somn. Peste 80 la număr, potrivit medicilor, SAS (sindromul de apnee în somn) fiind una dintre cele mai grave. Boală a aparatului respirator, caracterizată prin oprirea repetată a respiraţiei mai mult de 10 secunde în timpul somnului, apneea afectează peste un milion de romani, potrivit specialiştilor Societăţii Romane de Pneumologie. Anual, sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee, oameni care acuza aceleaşi simptome – dorm prost, sforăie zgomotos, se sufocă în somn, merg des la baie, sunt irascibili, nu se pot concentra şi adorm în timpul unor activităţi de rutină – la masă, la volan sau în timpul unei discuţii, scrie Gândul.
  •  Brânză topită, cremele de brânză şi caşcavalul feliat au foarte mulţi aditivi ce împiedica asimilarea calciului. Iaurturile cu fructe conţin zahăr în exces şi au doar aromă de fructe. Vremea lactatelor preparate de bunica, lăsate la smântânit peste noapte şi închegate natural, a apus de mult. Le-au înlocuit iaurturile cu fructe şi cu diverse arome, cremele de brânză cu verdeţuri, caşcavalul cu aromă de şuncă, granulele de brânză cu măsline etc. Nici măcar laptele nu mai e ce-a fost, omul modern putând alege sortimente diverse, precum laptele gata amestecat cu cacao, cu cafea sau cu miere, scrie EVZ.
  •  Bărbaţii şi femeile de vârsta a doua care ascultă frecvent muzica preferată şi care obişnuiesc să râdă au şanse mari să li se reducă presiunea sângelui, arata un studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Osaka University, citat de site-ul WebMD. Eşantionul de 79 de persoane cu vârste între 40 şi 74 de ani pe care s-a făcut cercetarea a fost împărţit în trei grupe: 32 de persoane au intrat într-un program unde au fost încurajate să cânte şi să asculte muzică, iar 30 au participat la un curs de yoga care îmbina exerciţiile de respiraţie cu râsul şi au vizionat comedii japoneze. Restul de 17 persoane au rămas într-un segment neutru, fără să asculte muzică şi fără să participe la sesiuni de râs. Cercetătorii le-au măsurat presiunea sângelui înainte şi după sesiunile de muzică şi râs şi, după trei luni, au observat că tensiunea le-a scăzut cu aproape 6 mmHG, informează România Liberă.