Fl. Tănăsescu

“Accidente în cascadă” – acesta este termenul folosit de către reprezentanții Inspectoaratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino”; făcând referire nu la una, două sau nouă, ci la zecile de tamponări care au avut loc, ieri dimineață, pe șoselele din Prahova.
Firește, există și o explicație pentru toate derapajalele, ciocnirile, intervențiile poliției și ale echipajelor de descarcerare ajunse la locurile în care au avut loc accidentele: “Autoritățile au fost prinse nepregătite de venirea iernii”! De aceea șoferii le-au înjurat mai dihai decât atunci când așteptau în coloană, pe Valea Prahovei. Care autorități, se pare, au mai fost avertizate/ amendate și zilele trecute pentru același lucru: drumuri județene nedeszăpezite corespunzător. Dar, ce le pasă lor? Plătesc din buzuzunarul propriu? Aș! Dintr-al contribuabililor.

În ceea ce privește porțiunile de drum în care au avut loc amintitele “accidente în cascadă”, nici nu știm cu care să începem și cu care să terminăm. O luăm, așadar, pe sărite. tamponari - polei1
Pe Autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti, la kilometrul 55, în zona localităţii Brazi, s-au produs trei coliziuni între șase autovehicule (da, ați citit bine, șase!), care s-au tamponat două câte două, din cauza poleiului depus pe carosabil. “În urma impactului nu au rezultat victime, deși inițial o persoană acuza dureri, dar în final s-a constatat că nu a suferit leziuni. Traficul a fost blocat pe sensul de mers spre Ploiești şi deviat la kilometrul 43, în zona localităţii Gherghiţa”, precizează Centrul Infotrafic al Poliției Române. De asemenea, Poliția mai aminteşte faptul că, ulterior, “circulaţia rutieră a fost reluată, în jurul orei zece, pe carosabil fiind împrăştiat material antiderapant (mintea autorităților cea de pe urmă – n.n.), dar în continuare este alunecos pe alocuri (probabil că este criză de sare în țară și n-avem habar -n.n.), motiv pentru care se recomandă mare atenţie la volan, reducerea vitezei de deplasare, mărirea distanţei de siguranţă dintre autovehicule”. tamponari - polei2
Tot ieri dimineață, pe DN 1 – Centura de Vest a Ploieștiului, două autovehicule au derapat și au ieșit în decor, “din cauza carosabilului pe alocuri alunecos”, specifică reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova. Iar Centrul Infotrafic adaugă laconic: ” În urma evenimentului, au rezultat trei victime”. Au “uitat” probabil să specifice că victimele au fost transportate la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, după cum ne-au informat reprezentanții ISU Prahova.
Nebunia “patinajului rutier” nu s-a oprit, până în jurul orei zece, când, se pare, autoritățile și-au terminat de băut cafeaua și și-au adus aminte că trebuie împrăștiat material antiderapant pe șosele!
Până atunci, însă, la Urleta, a avut loc un accident în lanț, cinci mașini fiind avariate! Din fericire, nu au existat victime. La Moara Domnească, un autobuz a derapat și a lovit o altă tamponari - polei3mașină, după care a rupt un gard și s-a oprit… într-o casă!
Un alt autobuz a derapat la Brazi, blocând o perioadă bună de timp drumul! De asemenea, la Măgureni, alte două autobuze s-au ciocnit, în urma accidentului nefiind, din fericire, nimeni rănit. Au rezulat doar pagube materiale.
La Homorâciu, traficul a fost restricționat, după ce un transport agabaritic nu a mai putut urca o pantă, pe sensul spre Ploiești. Tot din cauza poleiului, ce nu-i clar aici?
Nu, nu mai continăm seria accidentelor care au avut loc în dimineața zilei de ieri, aproape toate având aceeași cauză: poleiul de pe șosele.
Pe de altă parte, nu putem să nu tragem o concluzie și să punem o întrebare de bun simț (dacă în țara asta mai există așa ceva). Concluzia este aceea că în condițiile în care un șofer este prins de către poliție fără anvelope de iarnă, este amendat. Întrebarea este următoarea: Suntem curioși ce amenzi şi când vor primi autoritățile responsabile de starea drumurilor, mai ales că prin intermediul tuturor mijloacelor de informare (televizor, radio, internet etc) a fost anunață depunerea de polei pe șosele.
Până la aflarea răspunsului, repetăm: Drumari, nu vă iubim ca sarea-n bucate, ci în ochi!