F. T.

Pentru Sărbătorile de Iarnă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva oferă spre vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, dintre care 53.040 sunt din specia brad, iar 12.610 sunt din specia molid sau alte specii rășinoase.
Cei mai mulți pomi de iarnă sunt oferiți de către Direcțiile Silvice Suceava (6.800), Ilfov (5.600) și Prahova (Pepiniera Beizadele – 3.400 de puieți ornamentali).
Din totalul celor 3.400 de puieți, ponderea cea mai mare o dețin brazii (aproximativ 2.700), restul find molizi.
Avantajul cumpărării de pomi de iarnă direct din pepinieră și nu din piață constă în faptul că aceștia pot fi cumpărați cu rădăcină protejată sau direct în ghiveci, pentru a putea fi replantați după sezonul Sărbătorilor de Iarnă. De altfel, soluția replantării pomilor de Crăciun este recomandată şi de specialiștii silvici, reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva adăugând, în acest context, faptul că prin plantarea acestora, “tinerii se pot implica în gestionarea durabilă a pădurilor”.
Prețurile de vânzare sunt cuprinse între 15 și 35 de lei, în funcție de specie și înălțime – pentru pomii de Crăciun recoltați în urma lucrărilor silvice – și între 20 și 360 de lei pentru pomii de Crăciun proveniți din pepinierele Romsilva, tot în funcție de specie și dimensiuni.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva recomandă achiziționarea pomilor de Crăciun autohtoni și, pentru a reduce la minimum impactul asupra mediului înconjurător, încurajează cumpărarea pomilor cu rădăcină protejată sau plantați în ghivece.