Femeile însărcinate şi persoanele obeze au cel mai mare risc de complicaţii în cazul gripei, fiind posibil chiar decesul, şi trebuie să le fie administrat tratament imediat dacă prezintă simptome suficient de grave încât să fie internate, potrivit eurekalert.org, preluată de MedLive.ro.
Totuşi, şi oamenii care nu sunt internaţi, dar care au gripă şi un risc crescut de complicaţii ar trebui, de asemenea, să beneficieze de tratament cât mai repede posibil.
Specialiştii recomandă folosirea unor teste moleculare mai noi şi mai precise, care oferă rezultatele în 15-60 de minute, în loc de testele de diagnosticare rapidă a gripei. Cele din urmă au rezultate mult mai rapide, dar, în procent de 30%, sunt eronate. În cazul persoanelor care nu au un risc crescut de complicaţii, tratamentul antiviral trebuie administrat la două zile de la apariţia simptomelor.
Iată care sunt categoriile de persoane foarte sensibile la gripă: persoanele obeze, cu un indice de masă corporală de peste 40; copiii mici, până în doi ani; femeile care au născut recent; persoanele care au sistemul imunitar foarte slăbit, cum ar fi cei diagnosticaţi cu HIV, SIDA, cancer, sau cei care au suferit un transplant de organ; persoanele sub 19 ani, care fac terapie cu aspirină; oamenii care au afecţiuni cronice; persoanele care au astm; persoanele care au tulburări neurologice, care suferă de paralizie cerebrală, epilepsie, sau care au făcut un accident vascular cerebral; cei care suferă de boli cardiace sau pulmonare, afecţiuni renale, hepatice sau metabolice; femeile care alăptează.
”Gripa poate fi o afecţiune gravă, mai ales pentru persoanele cu risc crescut de complicaţii. Vaccinarea anuală este cea mai bună metodă de prevenire, dar nu este eficientă 100%”, spune Timothy M. Uyeki, de la Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor.
E bine să rețineți simptomele gripei: febră; tuse; dureri musculare; frisoane; dureri în gât; dureri de cap; dureri în piept.
Persoanele din categoriile menţionate, cu risc crescut de complicaţii, trebuie să primească tratament chiar înainte de primirea rezultatelor testelor de gripă. Totuşi, testele sunt importante deoarece ajuta medicii să administreze medicamentele potrivite.