Nicoleta Dumitrescu

În această dimineaţă, cele mai căutate au fost ghetele, tradiţia spunând că Moş Nicolae ştie, în funcţie de cuminţenia fiecăruia, unde să pună dulciuri sau nuieluşe. Asta în cazul copiilor, aceştia fiind cei care, cu foarte multă nerăbdare, cu o seară în urmă, ar fi fost în stare să-şi cureţe inclusiv papucii şi toate perechile de sandale! Interesant ar fi să aflăm cum a ştiut Moşul unde să lase dulciuri sau nuieluşe, în ultima variantă fiind vorba despre modalitatea de avertizare că e cazul ca micuţii să îşi asculte părinţii şi bunicii!

Tot interesant ar fi de aflat dacă nu doar copiii au fost curioşi să vadă ce au găsit în încălţări, ci şi oamenii mai mari. Dar obişnuiţi! Nu de alta, dar oamenii cu funcţii mai mari, de pe la Bucureşti, deja au ştiut cum să-şi facă singuri daruri, şi nu orice fel de daruri. Iar cum totul se ia în calcul în funcţie de buget, luna trecută, cei de la Palatul Victoria, respectiv de la Guvern, au plătit, evident din bani publici, nu din buzunarul lor, pe o singură agendă de însemnări, cât ar da un român obişnuit pe un frigider- 750 de lei!
Cu siguranţă, celor care au venit cu această propunere – de a se cheltui 16.000 de euro pe 100 de agende – nu li s-a părut chiar un capăt de ţară, ba din contră! Şi asta deoarece, având în vedere propunerile pe care le-au tot făcut pentru popor, dar mai ales pe cele care vor urma, era firesc ca acestea să nu fie înscrise pe simple coli de hârtie ori rupte dintr-un caiet de matematică sau dictando!
Pentru că, nu-i aşa, nu se cade ca atunci când vine vorba despre popor, despre promisiuni, în mod special, ideile să nu fie consemnate în agende învelite în coperţi de plastic, precum la şcoală, ci doar în piele naturală, ca şi când ar fi un soi de secrete care trebuie să fie cât mai bine protejate?! Iar ca darurile să fie complete, tot la Guvern s-a cumpărat şi cremă de mâini, în valoare de 500 de euro, pentru că, vorba aia, nu se cade ca degetele celor de la Palatul Victoria să nu fie fine şi delicate, mai ales atunci când răsfoiesc filele, una câte una, din agenda de 750 de lei bucata!
Pe de altă parte, după noul circ din Camera Deputaţilor, nu se ştie dacă Moş Nicolae a avut atât de multe nuieluşe cât să le lase în pantofii parlamentarilor care, ieri, mai mult ca niciodată, au lăsat impresia că au dat în mintea copiilor!
Continuând bătaia de joc la adresa românilor care i-au trimis prin vot, acum doi ani, în Parlament, deputaţii nu au făcut ieri altceva decât să demonstreze ceva ce au mai demonstrat şi cu altă ocazie, adică să se certe unii cu alţii. Plecând de la revoluţia celor din opoziţie care doreau, cu orice chip, debarcarea în primul rând a preşedinteleui Camerei Deputaţilor, dar şi a altui personaj cu destulă greutate în grupul social-democraţilor, şedinţa de ieri din Parlament nu a fost altceva decât un fel de tragi-comedie cu bis, din care fiecare deputat-actor a înţeles ce a dorit.
Mai e nevoie să reamintim faptul că acest circ repetat a avut loc la doar câteva zile după ce a fost celebrat Centenarul Marii Uniri, moment de la care românii s-ar fi aşteptat ca, mai ales între politicieni, apele să se mai limpezească? Nu prea, de bună seamă ce, pe principiul care pe care, aleşii neamului continuă să dea dovadă că au chef numai de ceartă!