Alcoolul face parte din societatea noastră şi este aproape imposibil să nu vedem cel puţin o referire la acesta când suntem într-un spaţiu public. Alcoolul este defalcat în ficat de o enzimă numită alcool dehidrogenază. Unele persoane au probleme cu metabolizarea alcoolului şi pot experimenta înroşirea unor zone ale corpului sau doar a pielii, potrivit Mediafax.
Consumul de alcool este asociat cu complicaţii ale sarcinii, boli hepatice, pancreatită, tensiune arterială crescută, boala coronariană, accident vascular cerebral, cancer, dependenţă şi leziuni fizice, precum intoxicaţia acută. Cu toate acestea, consumul moderat de alcool poate avea şi efecte benefice.
De asemenea, alcoolul este asociat de mult timp cu durerile de cap, o treime dintre pacienţii care suferă de migrene uşoare susţinând că alcoolul a fost declanşatorul. Pe baza acestei asocieri, studiile arată că pacienţii care suferă adesea de migrene tind să bea mai puţin alcool, comparativ cu cei care nu au această problemă.
Încă din antichitate, vinul a fost considerat principala băutură alcoolică care provoacă dureri de cap. În ciuda acestei convingeri, există puţine dovezi ştiinţifice care să susţină că vinul ar fi, într-adevăr, un declanşator mai puternic, comparativ cu alte băuturi alcoolice. Studiile sugerează că doar vinul roşu ar declanşa dureri de cap, indiferent de cantitatea consumată, în cazul a 30% din populaţie. În plus, vinurile de calitate inferioară pot provoca dureri de cap din cauza prezenţei moleculelor cunoscute sub numele de radicali de flavonoide fenolice, care pot interfera cu serotonina, o moleculă de semnalizare a creierului implicată în migrene.
Riscul ca vinul roşu să provoace dureri de cap este de trei ori mai mare decât în cazul berii.
”Multe persoane îmi spun frecvent că nu pot bea vin roşu. De cele mai mult ori calitatea vinului roşu poate provoca dureri de cap, nu vinul în sine. Desigur, şi cantitatea joacă un rol important indiferent de calitate. Cele mai îngrijorătoare ar trebui să fie vinurile puternic procesate. Producţia de vin cu consum redus se bazează pe drojdia nativă, care trăieşte pe viţa-de-vie, la care se adăugă cantităţi foarte mici de dioxid de sulf, pentru a permite vinului să fermenteze în timp. Există un risc foarte redus ca acest tip de vin să ne afecteze. Aşa cum acordăm foarte multă atenţie la ceea ce mâncăm, să fie cât mai sănătos şi ecologic, ar trebui să tratăm şi băutura cu aceeaşi seriozitate”, spune Barb Gustafson, somelier.
În mod sigur, atât cantitatea, cât şi calitatea sunt importante. Totuşi, nu se ştie cu siguranţă dacă orice tip de alcool poate afecta persoanele predispuse migrenelor. Ca şi în cazul alimentelor, tipul de alcool care poate declanşa o migrenă este diferit în funcţie de persoană, potrivit www.health.harvard.edu.