F. T.

Poate au dreptate, poate nu, aceia care se revoltă pe faptul că au fost prinși doi – trei inși furând cu căruța o jumătate sau un metru cub de lemne din pădure. Este posibil să aibă dreptate și cei care afirmă: ”Dar pe aceia care fură cu mașinile sau cu remorcile, nu-i vedeți ?” Am scris și despre unii, și despre alții. Și despre cei care fură “cu cârca” un braț de vreascuri, și despre cei care transportă zeci de metri cubi de material lemnos cu mașinile.
Și da, este posibil ca unii să fie săraci – vai de capul lor ! -, într-atât încât să nu-și permită, la vreme de iarnă, să-și cumpere un metro cub de lemne. Cert este că legea-i lege, iar noi prezentăm faptele ca atare.
Astfel, duminică, angajați ai Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova au desfăşurat acțiuni punctuale pentru combaterea delictelor silvice pe raza localităților Măgureni, Stejaru şi Tătaru, ocazie cu care au fost depistate cinci persoane care transportau cu trei căruțe material lemnos (esența de gorun şi tei). De asemenea, în aceeași zi, o altă persoană a fost prinsă în timp ce tăia cu ajutorul unui motofierăstrău un arbore din specia salcâm. Toți cei cinci prinși la furat au fost sancționați contravențional conform art.1, lit.b din Legea 171/2010, respectiv art.8, alin.1, lit.a din Legea 171/2010, confiscându-se o cantitate totală de 3,296 metru cubi lemn de foc, care a fost predată lucrătorilor din cadrul Ocolurilor Silvice Câmpina, Ploieşti şi Verbila. Totodată, valoarea totală a sancțiunilor s-a ridicat, în total, la 12. 000 de lei.
De asemenea, în cursul săptămânii trecute, tot angajați ai IJJ Prahova au prins pe raza localității Valea Cucului o persoană din localitate care transporta cu un atelaj hipo material lemnos fără aviz de însoțire. În urma măsurătorilor efectuate de către un pădurar, a rezultat o cantitate de 0, 800 metri cubi, esență plop. Și acesta a fost amendat contravenţional cu 5.000 de lei.
Până la urmă, nu face lemnul furat (și confiscat) cât amenzile. În ceea ce privește întrebarea “Să-ți fie milă sau nu de hoții de lemne?” depinde din ce unghi privești lucrurile!