F. T.

Coșuri de fum necurățate… Instalații electrice improvizate… Prize sau tablouri electrice uzate… Acestea sunt doar câteva dintre cauzele celor 723 de incendii care, de la începutul anului și până în prezent, au făcut zeci de victime în Prahova. 11 persoane au murit, iar alte 31 au suferit arsuri mai mult sau mai puțin grave. Iar oamenii care, într-adevăr, au avut norocul să scape cu viață, au rămas cu traume fizice și psihice.
Această statistică neagră, prezentată de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova are, într-adevăr, rolul de a îngrozi. Dar, nu în ultimul rând, de a preveni.

Încă din anul 2012, pompierii prahoveni au demarat campaniiile de informare și educație preventivă cum ar fi: R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, “Siguranţa NU e un joc de noroc!” – lansată în luna decembrie 2013 și “Mai bine previi, decât să nu fii” – demarată în luna septembrie 2016, împreună cu E.ON România. Să fie, aceste acțiuni, făcute așa, “de flori de măr”, să arate și ISU Prahova că derulează activități de prevenire care să dea bine la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) ?
În niciun caz, câtă vreme, reamintim, 11 persoane și-au pierdut viața, iar alte 31 au suferit arsuri de diferite grade, în incendiile cauzate de improvizații electrice, coșuri de fum necurățate ș.a.m.d. incediu1
În niciun caz, o spunem pentru a doua oară, fiindcă și la nivel național – în cazul în care acest lucru “ încălzește” pe cineva și îi face pe prahoveni mai optimiști – lucrurile nu stau mai pe roz. Nu de alta, dar, potrivit statisticilor IGSU, în ultimii cinci ani, în România s-au produs în medie 6.200 de incendii anual la locuințe, în urma cărora 190 de persoane au murit, iar 350 de persoane au fost rănite. A rezultat, astfel, o medie de 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, nu puține dintre acestea având drept cauză coșurile de fum defecte sau necurățate. “Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană își pierde viața”, se mai precizează în comunicatul IGSU.
Sigur, sfaturile/ recomandările pompierilor, pe care le vom enumera, din nou, mai jos sună, probabil, a dădăceală. Pentru unii sunt chiar plictisitoare. Dar, atât timp cât, de la începutul anului și până în prezent, repetăm, 11 peroane au murit, alte 31 au suferit arsuri de diverse grade, în urma a nu mai puțin de peste 700 de incendii, justificarea repetării lor nu mai trebuie argumentată! Iar potrivit IGSU, la nivel național, la două zile, o persoană a murit nerespectând următoarele recomandări de prevenire a incendiilor: Apelați la personal specializat – coșari, pentru curățarea coșurilor de fum, întrucât obturarea acestora continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor; Verificați și reparați coșurile de fum, deoarece, în multe cazuri, neetanșeitatea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci de persoane au de suferit; Aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor; Lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice se execută doar cu personal autorizat.
Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații; Pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare utilizate, precum și a detectoarelor de incendiu.