F. T.

Timp de aproape două săptămâni (perioada 18.10.2018 – 1.11.2018), reprezentanți ai Gărzii Forestiere Ploiești, împreună cu specialiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova au efectuat un control cu privire la modul de predare/primire a două parchete de pe raza comunei Valea Doftanei, în care s-au desfășurat lucrări de exploatare a masei lemnoase pe picior de către două firme specializate – una cu sediul în localitate, iar cealaltă în comuna Rucăr, județul Argeș. Conform reprezentanților poliției prahovene, “în urma controlului, s-a constatat că la expirarea termenelor prevăzute în autorizațiile de exploatare s-a făcut reprimirea suprafețelor parchetelor în care se desfășuraseră activitățile de exploatare, deși nu erau îndeplinite condițiile legale”. În acest context, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.000 de lei.
Dincolo de neregulile în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase, surprinde un alt aspect: faptul că, la începutul acestei săptămâni, un tânăr din Vâlcănești, de numai 16 ani, a fost prins transportând cu o căruță lemn furat, respectiv gorun, nemarcat.
Întrebat despre provenienţa materialului lemnos, minorul a declarat că l-a sustras din pădurea Ocolului Silvic Slănic. Băiatul a fost amendat cu 2.500 de lei, iar lemnul transportat a fost confiscat și predat reprezentanților ocolului silvic. Totodată, în aceeași zi de luni, în pădurea privată din punctul “Poligon Plopeni””, a fost prins un bărbat din Dumbrăvești, care furase trei arbori de esență carpen, folosindu-se de un motoferăstrău. Și acesta a fost sancționat cu o amendă de 1.000 de lei, materialul lemnos tăiat fiind predat reprezentanților Ocolului Silvic Slănic, fiindu-i confiscat, de asemenea, și motoferăstrăul. Nu în ultimul rând, a rezultat faptul că acesta a mai fost sancționat contravențional în ultimele șase luni pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul silvic, fapt pentru care i-a fost fost confiscată și căruța cu care transporta materialul lemnos furat.